Oprema ekipe

 1. Suprotstavljene ekipe SUPER HBL moraju imati gornji dio dresa različite boje. U slučaju da obje ekipe imaju istu boju dresa prednost ima domaća ekipa, a gostujuća ekipa mora nastupati u rezervnoj varijanti dresa.
 2. Na službenoj internetskoj stranici objavljuje se za svaku natjecateljsku sezonu boja dresova za domaću ekipu u SUPER HBL-i.
 3. Kapetani klubova tijekom trajanja cijele utakmice na lijevom rukavu (ruci) moraju imati kapetansku traku.

Prijava igrača/ica po disciplinama

 1. Nakon pregleda ispravnosti registracija igrača/ica i voditelja ekipa slijedi 25 minuta prije početka susreta prijava igrača/ica po disciplinama za 1. (prvu) fazu susreta:
  • Za brzinsko izbijanje: mora se obaviti najkasnije dvije (2) minute nakon završetka 1. dijela natjecanja.
  • Za precizno izbijanje: mora se obaviti najkasnije dvije (2) minute nakon završetka brzinskog izbijanja.
  • Za štafetno izbijanje: mora se obaviti najkasnije dvije (2) minute nakon završetka preciznog izbijanja.
  • Za zadnji krug igra: mora se obaviti najkasnije do završetka uređenja igrališta.
 2. Suci će nakon završetka svakog dijela igre zviždukom označiti početak vremena predviđenog za prijavu igrača po disciplinama.

Zagrijavanje

 1. Zagrijavanje se održava u pauzama koje prethode pojedinim fazama:
  • za prvu (1) fazu deset (10) minuta
  • za brzinsko izbijanje (2) – tri (3) minute
  • za precizno izbijanje (3) – pet (5) minuta
  • za štafetno izbijanje (4) – tri (3) minute
  • za petu (5.) fazu – deset (10) minuta
 2. Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje nastupaju parovi i trojka.
 3. Igrači u pojedinačnim disciplinama koji se ozlijede na zagrijavanju nemaju pravo na zamjenu te gube susret sa sljedećim rezultatom 6:0 za klasične discipline i 20:0 za tehničke discipline u korist protivnika. Nakon toga ozlijeđeni igrači nemaju pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta.
 4. Igrači se ne mogu zagrijavati prije sljedećeg dijela susreta dok njihov voditelj ne prijavi igrača za sljedeći dio igre sucu susreta.

 

Faze susreta

Prva (I) faza susreta: discipline: trojka klasično, par klasično, 2x pojedinačno-klasično.
Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.

 1. Svi susreti se u 1. i 5. fazi susreta igraju na 1 sat i 15 minuta ili 13 dobivenih punata, odnosno osam(8) tura igre za bližanje i izbijanje u krugu.
 2. Pozicija ostalih igrača za vrijeme izbijanja – Gaženje bočne linije nije dopušteno – nema upozorenja odmah se svira prekršaj, te protivnik primjenjuje pravilo prednosti.
 3. Kako igrači ne bi proklizavali kod promjene smjera kretanja, mogu zatražiti da se prostor ispred nosača boća pomete (ukloni pijesak) – maksimalno u dužini od 1,5 m.

Brzinsko izbijanje

 1. U svim HBL-a brzinsko izbijanje izvodi se na 3 pozicije.
 2. Na terenu 3., izvodi (5 min) po jedan (1) igrač iz svakog kluba za odnosno teren 2 i 4 paralelno za HŽBL. U SUPER i 1. HBL u 2. (drugoj) fazi: Prvo (1.) brzinsko izbijanje – teren 1 i 4, izvodi po jedan (1) igrač na 3 pozicija (sukladno objašnjenju 4.  MTP 2018) koji trče paralelno. Drugo (2.) brzinsko izbijanje – teren 1 i 4, izvodi po jedan (1) igrač na 3 pozicije (sukladno objašnjenju 4.  MTP 2018.) koji trče paralelno.
 3. Ekipe SUPER HBL u disciplini brzinskog izbijanja prijavljuju igrače kao izbijač 1 i izbijač 2. Oni se međusobno suprotstavljaju 1– 1 i 2-2. Ždrijeba se samo prvi par, dok drugi par nastupa na obrnutim terenima.

Treća (III.) faza susreta:  Precizno izbijanje – izvode 2 igrača iz svakog kluba

 1. U SUPER i 1. HBL u disciplini preciznog izbijanja igrači se prijavljuju kao izbijač 1 i izbijač 2. Oni se međusobno suprotstavljaju 1– 1 na stazi 2., 2-2 na stazi 3. Ždrijeba se samo koja ekipa kreće prva s izbijanjem. Izbijanja izvode istovremeno svi igrači na terenima 2 i 3 (redoslijed izbijanja teren 2-3-2-3).
 2. U 2. HBL u 3. fazi susreta igraju se istovremeno discipline 2X precizno izbijanje na stazama 1. i 2., Ždrijeba se samo koja ekipa kreće prva s izbijanjem. Izbijanja izvode istovremeno svi igrači na terenima 1 i 2 (redoslijed izbijanja teren 1-2-1-2).

Štafetno izbijanje

 1. Izvodi se na terenima 1 i 4 (IV. dio) za SUPER i 1. HBL i tereni 2 i 4 za HŽBL, izvode (5 min) po dva (2) igrača iz svakog kluba, a oni trče istovremeno – paralelno. U ostalim HBL-ma  ekipe trče jedni pa drugi, odvojeno na terenu 3.
 2. Igraču ili igračima koji izvode precizno, brzinsko i štafetno izbijanje priznat će se postignuti rezultat ako discipline nisu izveli do kraja (odustali prije zadnje pozicije u preciznom izbijanju ili trčali manje od pet (5) minuta u brzinskom odnosno štafetnom izbijanju) zbog ozlijede.
 3. Igrač koji je odustao prije završetka discipline ne može igrati do završetka te utakmice. Igrač koji nije odustao od štafetnog izbijanja može nastaviti igrati daljnje discipline u toj utakmici.

U posljednjoj petoj (V.) fazi susreta odigravaju se discipline:  3x par klasično, bližanje i izbijanje u krugu.
Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina. U petoj (V) fazi u disciplini par klasično mora biti izmijenjen najmanje jedan (1) igrač.

 1. Voditelji prijavljuju par 1., par 2. i par 3. Nema ždrijeba već se međusobno sukobljavaju par 1.(ekipa A) – par 1.(ekipa B) zatim par  (ekipa A) – par 2.(ekipa B) i . par  3.(ekipa A) – par 3.(ekipa B).  Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.

Time out

 1. Jednom najavljen time – out se ne može opozvati.
 2. Sa korištenjem time – outa u klasičnim igrama ne može se započeti u zadnjih 10 minuta susreta niti u osmoj (8) turi igre bližanja i izbijanja u krugu.
 3. Kod prekida, iz bilo kojeg razloga, duljeg od trideset (30) minuta ili kod promjene terena (npr. odlazak zbog kiše s otvorenih terena u dvoranu) obavezno je u klasičnim disciplinama i igri valjanja i izbijanja zagrijavanje „gore-dolje“. U slučaju promjene terena obje ekipe moraju na istim terenima odigrati brzinsko i brzinsko štafetno izbijanje.

Kvar opreme

 1. Ako se semafor pokvari unutar prvih 30 sekundi, izbijanje se ponavlja bez zagrijavanja. Ako se semafor pokvari nakon 30 sekundi, izbijanje se nastavlja i sudac kontrolira vrijeme zviždukom i štopericom, sudac obavezno naglašava koliko je vremena proteklo ili ostalo za izbijanje.

Nedovoljan broj igrača/ica

 1. U slučaju nedovoljnog broja igrača ekipa u prvoj (1.) fazi gubi susret u disciplini pojedinačno kl. s rezultatom 6:0 dok u petoj (5) fazi gubi susret u disciplini bližanje i izbijanje u krugu s rezultatom 20:0 i toj ekipi se oduzima jedan (1) bod na ljestvici. Svaki prijavljeni igrač može nastupiti u maksimalno tri (3) bilo koje discipline bez ograničenja.

Nemogućnost nastupa igrača/ice

 1. Kod bolesti, ozlijede s nemogućnošću nastavka nastupa u disciplini u tijeku igrač nema pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta (ni u paru). Postignuti rezultati evidentiraju se na sljedeći način:
 • Pojedinačno klasično: igrač gubi susret s 13:x onoliko punata koliko je do tog momenta postigao,
 • Bližanje i izbijanje u krug: igrač ne gubi nužno susret već mu se priznaje do tada postignut rezultat. Nezavršene ture se poništavaju s time da se protivniku pored punata koje je postigao priznaje šest (6) punata za svaku nezavršenu turu koju bi odigrao do kraja susreta
 • U igri par klasično i trojka klasično: dopušta se ekipama da nastave susret i s jednim (par) odnosno dva (trojka) igrača ako je ozljeda igrača uslijedila nakon što je već izvršena zamjena u tom paru ili trojci
 • U brzinskom izbijanju: igraču koji se ozlijedi priznaje se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika,
 • U preciznom izbijanju: igraču koji se ozlijedi priznaje se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika,
 • U štafetnom izbijanju: nakon ozlijede i odustajanja igrača, ekipa iz koje je igrač koji se ozlijedio nema pravo daljnjeg izbijanja,  priznaje joj se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se mogao odrediti pobjednik. Drugi igrač koji nije odustao zbog ozlijede ima pravo nastupa u daljnjem tijeku natjecanja.
 1. Igrač koji se ozlijedio na zagrijavanju može se zamijeniti drugim raspoloživim igračem s klupe za rezervne igrače samo u paru i trojci, s time da nema više pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta.

Samovoljno napuštanje susreta

 1. Ako igra/ica samovoljnog napusti susreta, a koje nije uzrokovano ozljedom ili bolesti Sudac mora takvo napuštanje terena kazniti žutim kartonom i zatražiti od igrača/ice da se vrati u teren. Ako je igrač/ica konačno napusti teren, ekipa iz koje je igrač/ica nema pravo zamjene tog igrača/ice u disciplinama par i trojka odnosno postupanja u ostalim igrama su sljedeća:
 • Igrač/ica je diskvalificiran/a (crveni karton) i nema pravo nastupa u sljedećim igrama tog susreta,
 • U igri pojedinačno klasično susret se registrira rezultatom 13:0 bez obzira na stanje rezultata i preostalog vremena za igru u trenutku kada je igrač/ica napustio teren,
 • U igri para i trojki klasično: dopušta se ekipama da nastave susret i s jednim (par) odnosno dva (trojka) igrača/ice ako je jedan od igrača/ice samovoljno napustio teren.
 • U kombiniranoj igri (krug) igrač/ica gubi susret rezultatom 48:0 bez obzira na do tada postignuti rezultat i na broj preostalih tura za igranje,
 • U preciznom, brzinskom i štafetnom izbijanju ekipi ili igraču koji odustane bez valjanog razloga briše se do tada postignuti rezultat u toj disciplini, te se protivničkoj ekipi ili igraču/ici evidentira pobjeda. Obaveza je protivničke ekipe ili igrača/icu da nastavi s izbijanjem radi evidencije postignutog rezultata i pobjede u toj disciplini.  Ne smatra se odustajanjem ako ekipa ili igrač/ica nema vremena za izbacivanje još jedne boće (brzinsko i štafetno izbijanje).
 1. Za neopravdano nedoigrane discipline u jednom susretu kazna je oduzimanje ukupno jednog boda (-1) na ljestvici.
 2. Ukoliko ekipa u tijeku susreta radi isključenja bez prava zamjene (ozljeda) ostane sa pet (5) igrača u prvoj (1) i petoj (5) fazi susreta, gubi susret maksimalnim rezultatom bez obzira na trenutačni rezultat na terenu i prije odigrane discipline. Tada se bilježi rezultat; 6:0 za klasične discipline i 20:0 za tehničke discipline u korist protivnika.

Odgoda ili promjena termina odigravanja susreta

 1. Klubovi 2. HBL iz iste županije 2. HBL IP i SD, isti susret (zbog kiše) mogu odgoditi najviše dva puta. Nakon toga klub domaćin mora za odigravanje tog susreta osigurati rezervne natkrivene terene.
 2. Zaostali susreti u SVIM HBL-a moraju se odigrati prije termina predviđenog za odigravanje 17. odnosno  18. kola. U cilju poštivanja istog povjerenik lige može kao rezervni termin odrediti osim Subote i neki drugi dan za odigravanje zaostalog susreta.
 3. Klub koji ne odigra jedan susret u ligi u natjecateljskoj sezoni bit će kažnjen temeljem Čl. 16 Disciplinskog pravilnika HBS-a
 4. Kod nedovoljnog broja bodova ili kada se radi o doigravanju za prvaka ili doigravanje za ispadanje, odnosno kvalifikacijama za popunu lige kazneni bodovi prenose se u slijedeću natjecateljsku sezonu bez obzira na rang natjecanja. U ponovljenom slučaju – unutar jedne natjecateljske sezone, kada klub ne odigra susret smatra se da je odustao od natjecanja“.

Podsjećamo

 1. Nakon završetka izvođenja tehničkih disciplina domaćin je obvezan urediti i zaliti terene.
 2. Odlukom Izvršnog odbora HBS (11/2008) strogo je zabranjeno tijekom odigravanja susreta na klupi za rezervne igrače i u igralištima konzumiranje duhanskih proizvoda i korištenje mobitela.
 3. Dopušta se gostujućoj ekipi da prilikom odigravanja susreta koristi svoje osobne nosače boća koji u tom slučaju ne moraju biti prilagodljive visine.
 4. Klubovi HŽBL, SUPER i 1 . HBL a nastup moraju osigurati boćarsku dvoranu.
 5. Klubovi 2. HBL-e moraju nastupati na četverostaznom boćalištu, te moraju osigurati rezervni natkriveni natkriveno četverostazno boćalište u slučaju lošeg vremena i nemogućnosti nastupa na otvoreni terenima.
 6. Na prvostupanjsku odluku može se uložiti žalba Izvršnom odboru HBS-a, uz uplatu pristojbe. U slučaju da žalba bude usvojena pristojba se vraća klubu, u protivnom ako žalba bude odbijena pristojba predstavlja prihod HBS-a.
 7. Preporuka je za vrijeme susreta puštati laganu glazbu koja ne ometa igru. Za vrijeme brzinskog i štafetnog izbijanja puštati glazbu bržeg ritma koja stimulira igrača na trčanje, ujedno potiče gledatelje na navijanje.
 8. Klubovi prvog radnog dana Povjereniku lige moraju poštom dostaviti originalno Izvješće sa susreta, u suprotnom će bit kažnjeni temeljem prijave Povjerenika lige.

 

 

 

 

 

 

 

Suci

 1. Svi klubovi u HB ligama moraju imati spravu i boću za mjerenje nasutosti terena
 2. Utakmice SUPER,  i 2. HB liga vode dva (2) Nacionalna suca.
 3. U SUPER i 1. HBL-a uz dva (2) suca, brzinsko i štafetno izbijanje sude još dvojica sudaca za tehnička izbijanja iz istog mjesta.
 4. Sudac određuje obavezno povlačenje i zalijevanje igrališta prije početka susreta i prije početka zadnje ture igara.
 5. Suci uz sudačku taksu imaju pravo na naknadu putnih troškova – javni prijevoz (osim aviona) ili 0,27 € po prijeđenom kilometru.
 6. Troškove sudaca za susrete snosi domaćin i dužan ih je uplatiti na žiro račun suca u roku od tri dana nakon utakmice. Protiv klubova koji u propisanom roku ne podmiri obavezu Povjerenik lige pokrenut će disciplinski postupak.
 7. Voditelji ekipa koji se ne pridržavaju svojih obaveza sudac će upozoriti na poštivanje istih uz obavezno sankcioniranje (bijeli, žuti, crveni karton).
 8. Igrač/voditelj ekipe koji na susretu u jednon natjecateljskoj sezoni na bilo kojem stupnju natjecanja dobije žuti ili crveni karton prema Pravilniku o kažnjavanju igrača žutim i crvenim kartonom na boćarskim natjecanjima uz predviđenu kaznu bit će kažnjen i novčanom kaznom.

Teren

 1. Granulacija pijeska je kao i do sada do 4 mm, dok je obavezna debljina pokretnog sloja pijeska minimalno 2 mm. U slučaju nepoštivanja istog, sudac određuje maksimalno 1 sat za dovođenje igrališta u ispravno stanje, u protivnom se neće dozvoliti odigravanje susreta.
 2. Sat vremena prije početka susreta domaćin mora urediti (povući) terene i omogućiti gostujućoj ekipi trening na terenima u trajanju od dvadeset (20) minuta.
 3. Dozvoljeno je da svaka druga staza na igralištima bude odvojena jednom bočnom crtom.
 4. Domaćin natjecanja mora sudionicima natjecanja osigurati rekvizite, te jednu šipku i bulin po terenu. Za vrijeme trajanja susreta ekipe označavaju markacije predmeta, te ucrtavaju linije izbijanja s jednom šipkom po terenu. Šipka pripada ekipi/igraču koji je na redu za igranje (osim u pojedinačnim disciplinama).

 

PROMJENE U MEĐUNARODNOM TEHNIČKOM PRAVILNIKU OD 01.01.2022.

 Čl. 27. Pozicija igrača koji igra i obveza igranja

Zabranjeno je igraču koji izbija ili bliža da od početka radnje do trenutka izbačaja boće stane na linije pravokutnika od 7,5 m ili izvan njega.

Prijestup će sudac označiti jednim zviždukom ili nekim drugim znakom, a udarac je ništavan.

 Čl. 34. Valjanost bacanja bulina

Bacanje je valjano ako bulin stane između prve i druge linije pravokutnika, nasuprot onome iz kojeg je bačen. Bacanje bulina treba biti izvedeno u roku 20 sekundi od završetka ture igre. Ako bacanje nije ispravno protivnik ga postavlja u pravokutnik bacanja bulina prema svom izboru (bez ograničenja)

Čl. 50. Uvjeti za pravilno bližanje

Bližana boća igrana je pravilno ako:

 1. ne izađe izvan igre,
 2. ne pomakne, u bilo kojem smjeru, neposredno ili posredno, neki predmet više od 0,50 m.

 

Natjecanje Liga Izvješće
18. kolo Marčelji – Dubrava -2016/2017 I. HBL - sjever
18. kolo Retfala-Neptun -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kola Brlićka-Mitnica -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Lapovci-Vuka -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Čepin-Višnjevac -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Ivankovo-Slavonija -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Trstena – Opatija -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
18. kolo Ladići – Brajda -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
18. kolo Lučki radnik – Umag -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
3.liga Slivno – Prud -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.liga Ploče – Župa -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.LIGA postranje – omladinac -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.LIGA HAJDUK DONJI BRGAT -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
18. kolo Divšići KT – Labin -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
3.LIGA RIJEKA GROMAČA -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva