1. Sukladno odluci I.O HBS-a i Propozicijama o boćalištima i Propozicijama o državnim natjecanjima – lige svi klubovi u HB ligama moraju imati spravu i boću za mjerenje nasutosti terena.
 2. Utakmice SUPER, 1. i 2. HB liga vode dva (2) Nacionalna suca. Utakmice HŽBL sudi 1 nacionalni sudac kojem pomaže u 2.-4. fazi susreta sudac za tehnička izbijanja.
 3. U SUPER HBL uz dva (2) suca, brzinsko i štafetno izbijanje sude još dvojica sudaca za tehnička izbijanja iz istog mjesta. Suci na prvoligaškim utakmicama uz sudačku taksu imaju pravo na nadoknadu putnih troškova – javni prijevoz (osim aviona) ili 2,00 kn po prijeđenom kilometru, te dnevnicu (od 170,00 kn) samo ako na putu provedu više od dvanaest (12) sati. Jedan sat (1) prije početka susreta domaćin mora urediti (povući) terene i omogućiti gostujućoj ekipi trening na terenima u trajanju od dvadeset (20) minuta.
 4. Dozvoljava se da svaka druga staza na igralištima bude odvojena jednom bočnom crtom.
 5. Granulacija pijeska je kao i do sada do 4 mm, dok je obavezna debljina pokretnog sloja pijeska minimalno 2 mm. U slučaju nepoštivanja istog, sudac određuje maksimalno 1 sat za dovođenje igrališta u ispravno stanje, u protivnom se neće dozvoliti odigravanje susreta.
 6. Suprotstavljene momčadi koje se susreću u SUPER HBL moraju imati gornji dio dresa različite boje. U slučaju da obje ekipe imaju istu boju dresa prednost ima domaćin (domaća ekipa) što znači da gostujuća ekipa mora nastupati u rezervnoj varijanti dresa. U kalendaru natjecanja objavljuje se za svaku natjecateljsku sezonu boja dresova za domaću ekipu u SUPER HBL-i.
 7. Pola sata prije početka susreta, nakon prijave ekipa domaćin mora politi i urediti terene.
 8. Domaćin natjecanja mora sudionicima natjecanja osigurati rekvizite, te jednu šipku i bulin po terenu. Za vrijeme trajanja susreta ekipe označavaju markacije predmeta, te ucrtavaju linije izbijanja s jednom šipkom po terenu. Šipka pripada ekipi/igraču koji je na redu za igranje (osim u pojedinačnim disciplinama).
 9. Voditelji klubova trideset (30) minuta prije početka susreta predaju sucima popunjen obrazac “Prijava za natjecanje po disciplinama” i iskaznicu licenciranog voditelja ekipe. Voditelj ekipe može nastupati na susretu i kao igrač i tada prilikom prijave uz iskaznicu voditelja predaje i člansku iskaznicu.
 10. Prijaviti se može minimalno sedam (7), a maksimalno dvanaest igrača (12). Iznimno jednom tijekom natjecateljske sezone može se prijaviti šest (6) igrača. U slučaju nedovoljnog broja igrača ekipa u prvoj (1.) i petoj (5) fazi gubi susret u disciplini pojedinačno klasično s rezultatom 6:0 i toj ekipi se oduzima jedan (1) bod na ljestvici. U tom slučaju u petoj (5) fazi ekipa sama odlučuje kojeg pojedinca neće prijaviti (ostavlja na prijavi prazno mjesto pojedinac 1 ili pojedinac 2). Dozvoljen je nastup jednom igraču u ekipi u četiri discipline s time da je u tom slučaju on ograničen na maksimalno igranje dvije pojedinačne igre Ako igrač igra samo tri igre onda može nastupati kao i do sada i u tri pojedinačne igre. Uz prijavnicu predaje se članska iskaznica, a na zahtjev vodstva natjecanja i osobna iskaznica. Pravo prijave i nastupa imaju svi uredno registrirani igrači s ovjerenim liječničkim pregledom.
 11. U obrazac “Prijava za natjecanje po disciplinama” označuju se igrači/ce oznakom X koji će nastupiti u pojedinim disciplinama. Nakon prijave slijedi ždrijeb uz prisustvo voditelja i sudaca. Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina. Zagrijavanje koje započinje 15 min prije početka susreta određeno je u trajanju od 10 (deset) min za sve igrače. Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje se odigravaju discipline par i trojka.
 12. Prijave igrača/ica izvode se na sljedeći način:
 • Za 1. dio igra: mora se obaviti 30 minuta prije početka utakmice.
 • Za brzinsko izbijanje: mora se obaviti najkasnije dvije (2) minute nakon završetka 1. dijela natjecanja.
 • Za precizno izbijanje: mora se obaviti najkasnije dvije (2) minute nakon završetka brzinskog izbijanja.
 • Za štafetno izbijanje: mora se obaviti najkasnije dvije (2) minute nakon završetka preciznog izbijanja.
 • Za zadnji krug igra: mora se obaviti najkasnije do završetka uređenja igrališta.
 1. Voditelji ekipa koji se ne pridržavaju svojih obaveza biti će pozvani na poštivanje istih uz obavezno sankcioniranje (bijeli, žuti, crveni karton). Suci će nakon završetka svakog dijela igre zviždukom označiti početak vremena predviđenog za prijavu igrača po disciplinama.
 2. Registrirani igrači koji na natjecanje dođu bez iskaznice o registraciji mogu nakon provjere suca u bazi podataka HBS-a može nastupiti na susretu uz obaveznu uplatu kazne od 200 kuna voditelju/sucu susreta.
 3. Za registrirane igrače bez iskaznice klub mora najkasnije do kraja prvog radnog dana e-mailom dostaviti preslike iskaznica o registraciji kako bi dokazali valjanost registracije i dokaz o liječničkom pregledu. U protivnom susret se registrira maksimalnim rezultatom za protivničku ekipu, odnosno ukoliko se radi o ostalim natjecanjima igrači/ekipa je diskvalificirana. Protiv takvih igrača/ekipa slijedi i prijava disciplinskom tijelu HBS-a.
 4. Nastup igrača s valjanom registracijskom iskaznicom bez liječničkog pregleda nije dozvoljeno.
 5. Kapetani klubova tijekom trajanja cijele utakmice na lijevom rukavu (ruci) moraju imati kapetansku traku.
 6. Voditelj ekipe ne može obavljati ulogu voditelja za dva kluba istog ranga natjecanja. Također, osoba može biti igrač u jednom, a voditelj ekipe u drugom klubu, ali ne u istom rangu natjecanja.
 7. Nastup na susretu bez licenciranog voditelja ekipe kažnjava se novčanom kaznom od 200 kuna. Klub kaznu uplaćuje na žiro račun HBS-a u roku od 5 dana, a najkasnije do slijedećeg susreta. U protivnom nema pravo nastupa na slijedećem susretu.
 8. Sukladno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonom o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima klubovi poduzimaju sve mjere za održavanje reda i mira, a posebno u trenutku kada se na susretu očekuje veći broj gledatelja. Na takvim susretima domaćina ima obavezu osigurati redarsku službu. U slučaju nereda i izvanrednih događaja Povjerenik lige će protiv kluba pokrenuti disciplinski postupak sukladno Disciplinskom pravilniku HBS.
 9. Sve ekipe domaćini SUPER HBL kod organizacije susreta moraju prijaviti javni skup nadležnoj Policijskoj upravi. Kazna za neprijavljivanje je 500,00 kuna. Klub kaznu uplaćuje na žiro račun HBS-a u roku od 5 dana, a najkasnije do sljedećeg susreta. U protivnom nema pravo nastupa na sljedećem susretu.
 10. Kod neopravdanog kašnjenja, nakon 30 minuta od trenutka prijave ekipa, Sudac označava početak, a odmah zatim i kraj susreta i sastavlja Izvješće sa susreta. Ekipa koja čeka dolazak protivničke ekipa može se zagrijavati na terenima. Izvlačenju terena pristupa se tek kad su prisutni voditelji obiju ekipa. Ekipa odnosno igrači ekipe koja je zakasnila može započeti zagrijavanje tek nakon što njihov voditelj ekipe izvrši prijavu igrača po disciplinama odnosno nakon što se izvrši izvlačenje terena.
 11. Pet (5) minuta prije početka utakmice, domaćin susreta ili sudac, predstavljaju sudionike utakmice: gosti – kapetan kluba, igrači i voditelj ekipe, zatim slijede domaćini – kapetan kluba, igrači i voditelj ekipe. Posljednji na predstavljanje izlaze suci susreta.
 12. Igrač/voditelj ekipe koji na prvenstvenim i kup utakmicama tijekom jedne natjecateljske godine na bilo kojem stupnju natjecanja dobije žuti ili crveni karton prema Pravilniku o kažnjavanju igrača žutim i crvenim kartonom na boćarskim natjecanjima uz predviđenu kaznu bit će kažnjen i novčanom kaznom.
 13. Novčana kazna za žuti karton iznosi 400,00 kn, a za crveni karton 1.000,00 kn te Ured saveza odmah po primitku zapisnika s utakmice izdaje odgovarajući račun kažnjenom igraču/voditelju s rokom uplate.
 14. Sudac određuje obavezno povlačenje i zalijevanje igrališta prije početka susreta i prije početka zadnje ture igara.
 15. U prvoj (I) fazi susreta u kojoj je propozicijama natjecanja predviđeno odigravanje sljedećih disciplina: trojka, par klasično, pojedinačno-klasično i krug pojedinačno.
  Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.
  Zagrijavanje koje slijedi (15 min prije početka susreta) određeno je u trajanju od deset (10) min za sve igrače.
  Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje se odigravaju discipline par i trojka.
 16. Svi susreti se u 1. i 5. fazi susreta igraju na 1 sat i 15 minuta ili 13 dobivenih punata.

Na početku pauza predviđenih za zagrijavanje igrača voditelji klubova najkasnije dvije (2) minute nakon završetka prethodne faze susreta prijavljuju igrača ili igrače koji će nastupiti u sljedećoj ili sljedećim disciplinama, odnosno fazama susreta.

 1. Pozicija ostalih igrača za vrijeme izbijanja Gaženje bočne linije nije dopušteno – nema upozorenja odmah se svira prekršaj, te protivnik primjenjuje pravilo prednosti.
 2. Kako igrači ne bi proklizavali kod promjene smjera kretanja, mogu zatražiti da se prostor ispred nosača boća pomete (ukloni pijesak) – maksimalno u dužini od 1,5 m.
 3. Ako se semafor pokvari unutar prvih 30 sekundi, izbijanje se ponavlja bez zagrijavanja. Ako se semafor pokvari nakon 30 sekundi, izbijanje se nastavlja s kontrolom vremena putem sučeve štoperice, uz obvezno naglašavanje sudca koliko je vremena proteklo ili ostalo za izbijanje.
 4. Zagrijavanje igrača u pauzama koje prethode pojedinim fazama:
 • za prvu (1) fazu deset (10) minuta
 • za brzinsko izbijanje (2) – tri (3) minute
 • za precizno izbijanje (3) – pet (5) minuta
 • za štafetno izbijanje (4) – tri (3) minute
 • za petu (5.) fazu – deset (10) minuta
 1. Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje nastupaju parovi i trojka.
 2. Igrači u pojedinačnim disciplinama koji se ozlijede na zagrijavanju nemaju pravo na zamjenu te gube susret sa sljedećim rezultatom 6:0 za klasične discipline i 20:0 za tehničke discipline u korist protivnika. Nakon toga ozlijeđeni igrači nemaju pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta.
 3. Igrači se ne mogu zagrijavati prije sljedećeg dijela susreta dok njihov voditelj ne prijavi igrača za sljedeći dio igre sucu susreta.
 4. Brzinsko izbijanje – teren 3., izvodi (5 min) po jedan (1) igrač iz svakog kluba za I. i II. HBL, odnosno teren 2 i 4 paralelno za HŽBL. U SUPER HBL u 2. (drugoj) fazi: Prvo (1.) brzinsko izbijanje – teren 1 i 4, izvodi po jedan (1) igrač na 6 pozicija (sukladno članku 55 MTP) koji trče paralelno. Zagrijavanje u brzinskom izbijanju odvija  se na tepihu u trajanju od tri (3) minute. Drugo (2.) brzinsko izbijanje – teren 1 i 4, izvodi po jedan (1) igrač na pozicijama 1, 2, 3 (sukladno objašnjenju 4. MTP 2018.) koji trče paralelno. Zagrijavanje u brzinskom izbijanju odvija se na tepihu u trajanju od tri (3) minute.
 5. Ekipe prijavljuju posebno igrača koji će izbijati brzinsko izbijanje na 6 pozicija, a posebno igrača koji će izbijati brzinsko izbijanje na 3 pozicije. Ždrijeb terena obavlja se za brzinsko izbijanje na 6 pozicija. Brzinsko izbijanje na tri pozicije izbija se na obrnutim stazama.
 6. U 1.-im i 2.-im HBL-a brzinsko izbijanje izvodi se na 3 pozicije na terenu br. 3.
 7. Precizno izbijanje – teren 3 (III. dio), izvodi po jedan (1) igrač iz svakog kluba za II. i III. HBL-e , te po dva igrača (za I. HBL-u).
 8. U SUPER HBL u disciplini preciznog izbijanja igrači se prijavljuju kao izbijač 1 i izbijač 2. Oni se međusobno suprotstavljaju 1– 1 na stazi 2., 2-2 na stazi 3. Nema ždrijeba osim koja ekipa kreče prva s izbijanjem. izbijanja izvode istovremeno svi igrači na terenima 2 i 3 (redoslijed izbijanja teren 2-3-2-3).
 9. U 1. i 2. HBL u 3. fazi susreta igraju se istovremeno discipline precizno valjanje i precizno izbijanje na stazama 1. i 2. Staze se određuju ždrijebom. Precizno izbijanje izvode igrači na jednom tepihu (tapetu ili gumi) istovremeno, odnosno jedan za drugim.
 10. Štafetno izbijanje – teren 1 i 4 (IV. dio) za I HBL i tereni 2 i 4 za HŽBL, izvode (5 min) po dva (2) igrača iz svakog kluba, a oni trče istovremeno – paralelno. U ostalim HBL-ma  ekipe trče jedni pa drugi, odvojeno na terenu 3.
 11. Igraču ili igračima koji izvode precizno, brzinsko i štafetno izbijanje priznat će se postignuti rezultat ako discipline nisu izveli do kraja (odustali prije zadnje pozicije u preciznom izbijanju ili trčali manje od pet (5) minuta u brzinskom odnosno štafetnom izbijanju) zbog ozlijede. Igrač koji je odustao prije završetka discipline ne može igrati do završetka te utakmice. Igrač koji nije odustao od štafetnog izbijanja može nastaviti igrati daljnje discipline u toj utakmici.
 12. U posljednjoj (V.) fazi susreta u kojoj je propozicijama natjecanja predviđeno odigravanje slijedećih disciplina: : 3X par klasično, pojedinačno – klasično.
  Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.
  Zagrijavanje je određeno u trajanju od deset (10) minuta. Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje se odigravaju discipline par. U petoj (V.) fazi u disciplini pojedinačno klasično ne može nastupiti isti igrač  kao u prvoj (1.) fazi dok u disciplini par klasično mora biti izmijenjen najmanje jedan (1) igrač u odnosu na sastav para klasično u prvoj  (I) fazi susreta.
 13. Voditelji prijavljuju u 5. fazi par 1, par 2 i par 3. Nema ždrijeba već se međusobno sukobljavaju par 1 (A) protiv para 1 (B) itd. Ždrijebom se određuju samo tereni na kojima se igra pojedina disciplina.
 14. Jednom najavljen time – out se ne može opozvati. Sa korištenjem time – outa u klasičnim igrama ne može se započeti u zadnjih 10 minuta susreta.
 15. Kod prekida, iz bilo kojeg razloga, duljeg od trideset (30) minuta ili kod promjene terena (npr. odlazak zbog kiše s otvorenih terena u dvoranu) obavezno je u klasičnim disciplinama i igri valjanja i izbijanja zagrijavanje „gore-dolje“. U slučaju promjene terena obje ekipe moraju na istim terenima odigrati brzinsko i brzinsko štafetno izbijanje.
 16. Kod bolesti, ozlijede s nemogućnošću nastavka nastupa u disciplini u tijeku igrač nema pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta (ni u paru). Postignuti rezultati evidentiraju se na sljedeći način:
 • Pojedinačno klasično: igrač gubi susret s 13:x onoliko punata koliko je do tog momenta postigao,
 • U igri par klasično i trojka klasično: dopušta se ekipama da nastave susret i s jednim (par) odnosno dva (trojka) igrača ako je ozljeda igrača uslijedila nakon što je već izvršena zamjena u tom paru ili trojci
 • U brzinskom izbijanju: igraču koji se ozlijedi priznaje se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika,
 • U preciznom izbijanju: igraču koji se ozlijedi priznaje se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika,
 • U štafetnom izbijanju: nakon ozlijede i odustajanja igrača, ekipa iz koje je igrač koji se ozlijedio nema pravo daljnjeg izbijanja,  priznaje joj se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika. Drugi igrač koji nije odustao zbog ozlijede ima pravo nastupa u daljnjem tijeku natjecanja,
 1. Igrač koji se ozlijedio na zagrijavanju može se zamijeniti drugim raspoloživim igračem s klupe za rezervne igrače samo u paru i trojci, s time da nema više pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta.
 2. Ako igra/ica samovoljnog napusti susreta, a koje nije uzrokovano ozljedom ili bolesti Sudac mora takvo napuštanje terena kazniti žutim kartonom i zatražiti od igrača/ice da se vrati u teren. Ako je igrač/ica konačno napusti teren, ekipa iz koje je igrač/ica nema pravo zamjene tog igrača/ice u disciplinama par i trojka odnosno postupanja u ostalim igrama su sljedeća:
 • Igrač/ica je diskvalificiran/a (crveni karton) i nema pravo nastupa u sljedećim igrama tog susreta,
 • U igri pojedinačno klasično susret se registrira rezultatom 13:0 bez obzira na stanje rezultata i preostalog vremena za igru u trenutku kada je igrač/ica napustio teren,
 • U igri para i trojki klasično: dopušta se ekipama da nastave susret i s jednim (par) odnosno dva (trojka) igrača/ice ako je jedan od igrača/ice samovoljno napustio teren.
 • U preciznom, brzinskom i štafetnom izbijanju ekipi ili igraču koji odustane bez valjanog razloga briše se do tada postignuti rezultat u toj disciplini, te se protivničkoj ekipi ili igraču/ici evidentira pobjeda. Obaveza je protivničke ekipe ili igrača/icu da nastavi s izbijanjem radi evidencije postignutog rezultata i pobjede u toj disciplini.  Ne smatra se odustajanjem ako ekipa ili igrač/ica nema vremena za izbacivanje još jedne boće (brzinsko i štafetno izbijanje).
 1. Nakon završetka izvođenja tehničkih disciplina domaćin je obvezan urediti i zaliti terene.
 2. Odlukom Izvršnog odbora HBS (11/2008) strogo je zabranjeno tijekom odigravanja susreta na klupi za rezervne igrače i u igralištima konzumiranje duhanskih proizvoda i korištenje mobitela.
 3. Dopušta se gostujućoj ekipi da prilikom odigravanja susreta koristi svoje osobne nosače boća koji u tom slučaju ne moraju biti prilagodljive visine.
 4. Susreti HBL-a se igraju prema kalendaru natjecanja koji usvaja Izvršni odbor HBS-a. Promjene termina odigravanja susreta moguće su isključivo uz odobrenje Povjerenika lige.
 5. Ako se klubovi dogovore o promjeni termina odigravanja utakmice, moraju zatražiti suglasnost Povjerenika lige, najkasnije do srijede do 12 sati prije odigravanja te utakmice.
 6. Povjerenik lige može odlučiti koji se susreti posljednja dva kola HBL natjecateljske sezone moraju odigrati u predviđenim terminima odnosno za koje susrete nema mogućnosti promjene termina odigravanja. U tom slučaju moguća je i odgoda cijelog kola ako se radi o nastupu reprezentacije na međunarodnom natjecanju (čl. 27. Pravilnika o natjecanju HBS-a).
 7. Klubovi HŽBL, SUPER HBL i 1. HBL Jug za nastup moraju osigurati boćarsku dvoranu. Klubovi 1. HBL Sjever su obavezni prije početka natjecanja prijaviti rezervne natkrivene terene na kojima nastupati u slučaju lošeg vremena.
 8. Klubovi II. HBL-e moraju nastupati na četverostaznom boćalištu. Obaveza osiguranja rezervnih natkrivenih terena postoji u slijedećem slučaju:
 • Kod lošeg vremena i nemogućnošću nastupa na otvoreni terenima, a za vrijeme trajanja susreta između dva kluba iz različitih županijskih boćarskih saveza. Tada klubovi domaćini moraju osigurati natkriveno četverostazno boćalište.

Ovo pravilo se ne primjenjuje u slučaju kada se međusobno sastaju klubovi iz slijedećih različitih boćarskih saveza: BS OBŽ, BS BPŽ i BS VSŽ i u slučaju kada dođe do prekida susreta zbog lošeg vremena u  II-im HBL-a u kojima nastupa barem jedna od „otočnih ekipa“. Tada je ekipa domaćin dužna osigurati kao rezervnu varijantu natkriveno igralište ili dvoranu kako bi se susret odigrao istog dana, bez obzira i ako se radi o dvije ekipe iz iste županije. Za susrete u kojima sudjeluje „otočna ekipa“ povjerenik lige kod sastavljanja kalendara natjecanja može odrediti različiti početak susreta (ovisno o voznom redu trajekta).

 1. Kod lošeg vremena u III.HBL-i i prekida u susretu između klubova iz iste županije postupanje je slijedeće:
 • ako susret nije započet, klubovi domaćini obavještavaju povjerenika II. HBL-e o vremenskoj situaciji koji je  jedini ovlašten za donošenje odluke o eventualnoj odgodi odigravanja susreta.
 1. Povjerenik lige donosi odluku:
 • O odgodi susreta ili
 • ne odobrava odgodu te konačnu odluku o odigravanja susreta prepušta delegiranim sucima ovisno o situaciji na terenu.

O svojoj odluci Povjerenik lige obavještava predstavnike klubova i suce susreta (odgovornu osobu za delegiranje sudaca u županijskom boćarskom savezu).

 1. U slučaju prekida započetog susreta nastavak se igra sukladno članku 25. Pravilnika o natjecanju HBS-a.
 2. Datum odigravanja neodigranog ili prekinutog susreta dogovorno određuju voditelji ekipa o čemu najkasnije u ponedjeljak (dan nakon predviđenog termina odigravanja susreta) obavještavaju povjerenika II. HBL-e.
 3. Susret se mora odigrati u tjednu koji slijedi tj. prije odigravanja susreta slijedećeg kola. Ako ekipe ne postignu dogovor oko termina odigravanja susreta povjerenik lige određuje subotu u 15 sati kao termin odigravanja nastavka prekinutog susreta ili neodigranog susreta,
 4. Povjerenik lige o novom datumu odigravanja neodigranog ili prekinutog susreta obavezno obavještava suce susreta (posredstvom odgovorne osobe za delegiranje sudaca na susretima II.HBL-e).
 5. Klubovi II. HBL iz iste županije II. HBL IP i SD, isti susret (zbog kiše) mogu odgoditi najviše dva puta. Nakon toga klub domaćin mora za odigravanje tog susreta osigurati rezervne natkrivene terene.
 6. Zaostali susreti u SVIM II. HBL-a moraju se odigrati prije termina predviđenog za odigravanje 17. odnosno kola. U cilju poštivanja istog povjerenik lige može kao rezervni termin odrediti osim subote i neki drugi dan za odigravanje zaostalog susreta.
 7. Za neopravdano nedoigrane discipline u jednom susretu kazna je oduzimanje ukupno jednog boda (-1) na ljestvici.
  Ako ekipa u tijeku susreta radi isključenja bez prava zamjene (ozljeda) ostane sa pet (5) igrača u prvoj (1) i petoj (5) fazi susreta, gubi susret maksimalnim rezultatom bez obzira na trenutačni rezultat na terenu i prije odigrane discipline. Tada se bilježi rezultat; 6:0 za klasične discipline i 20:0 za tehničke discipline u korist protivnika.
 8. Klub koji ne odigra jedan susret u ligi u natjecateljskoj sezoni bit će kažnjen temeljem Čl. 16 Disciplinskog pravilnika HBS-a „Klub koji neopravdano ne nastupi na utakmici stalnog natjecanja (liga natjecanje, doigravanje za prvaka ili doigravanje za ispadanje, kvalifikacije za popunu lige) kaznit će se oduzimanjem 3 boda na tablici i novčanom kaznom od 2.000,00 do 4000,00 kuna: klubovi SUPER HBL 4.000,00 kuna, klubovi I. HBL 3.000,00 kuna i klubovi HŽBL i II. HBL 2.000,00 kuna.
  Kod nedovoljnog broja bodova ili kada se radi o doigravanju za prvaka ili doigravanje za ispadanje, odnosno kvalifikacijama za popunu lige kazneni bodovi prenose se u slijedeću natjecateljsku sezonu bez obzira na rang natjecanja. U ponovljenom slučaju – unutar jedne natjecateljske sezone, kada klub ne odigra susret smatra se da je odustao od natjecanja“.
 9. Na prvostupanjsku odluku može se uložiti žalba Izvršnom odboru HBS-a, uz uplatu pristojbe u iznosu 2.000,00 kuna. U slučaju da žalba bude usvojena pristojba se vrača klubu, u protivnom ako žalba bude odbijena pristojba predstavlja prihod HBS-a.
 10. Za sve ostalo vrijedi Pravilnik i Propozicije o natjecanjima u ligama HBS-a, te MTP iz 2019. godine.
 11. Preporuka je za vrijeme susreta puštati laganu glazbu koja ne ometa igru. Za vrijeme brzinskog i štafetnog izbijanja puštati glazbu bržeg ritma koja stimulira igrača na trčanje, ujedno potiče gledatelje na navijanje.
 12. Klubovi prvog radnog dana Povjereniku lige moraju poštom dostaviti originalno izvješće sa susreta, u suprotnom bit će kažnjeni temeljem prijave Povjerenika lige.

 

UPUTE I OBVEZE ZA NATJECANJE ZA SVE SUDIONIKE HRVATSKIH BOĆARSKIH LIGA PODLOŽNE SU PROMJENAMA OVISNO O AKTUALNOJ SITUACIJI S PANDEMIJOM COVID-19.

IZVRŠNI ODBOR HBS-a I SPORTSKA KOMISIJA ODGOVORNI SU ZA USKLAĐIVANJE SVIH PRAVILNIKA, PROPOZICIJA I OSTALIH NAPUTAKA O NATJECANJU S MJERAMA STOŽERA CZ RH.

Ekipe i domaćini susreta (organizatori) moraju se u strogo pridržavati uputa za igru i preporuka HZJZ za natjecanje u zatvorenim i otvorenim prostorima

Svako nepoštivanje uputa i preporuka povlači za sobom pokretanje disciplinskog postupka

Odluka o gledateljima IO HBS-a od 1.9.2021.:

206-2-odluka-o-gledateljima-IO-od-31082021.pdf (hrvatski-bocarski-savez.hr)

Zadaci suca:

 • Osigurati poštivanje uputa HZJZ, CZ i HBS-a, a posebno:
 • Kontrola je li organizator (domaćin) osigurao dovoljan broj dezinfekcijskih sredstava za suce, za ekipu domaćina, za ekipu gostiju, za gledatelje
 • Kontrola vodi li se evidencija prisutnih gledatelja na propisanom obrascu
 • Kontrola vrši li se dezinfekcija sportske opreme (boće cilj, boća prepreka, šipke…..) nakon korištenja
 • Uz izvješće sa susreta obvezno dostaviti i prijavni listić
 • U SVIM SITUACIJAMA GDJE SE NE POŠTUJU OVE I DRUGE PROPISANE MJERE PO UPUTAMA HZJZ, CZ i HBS-a, suci prekidaju susret i unose u napomenu razlog prekida susreta te o istome izvješćuju povjerenika HBL-e

 

 • Predstavljanje ekipa do daljnjega se obavlja na sljedeći način;
  • Domaćin 5 (pet) min prije početka susreta organizira predstavljanje sudionika i sudaca. Predstavljanje je obvezno i izvodi se na sredini terena. Igrači i voditelji ekipa poredaju se na terenu leđima okrenuti prema semaforu.
  • S lijeve strane poredana je gostujuća ekipa, u sredini suci susreta, a s desne strane ekipa domaćina
  • Nakon što su se svi sudionici natjecanja poredali na terenu predstavljanje igrača i sudaca obavlja predstavnik domaćina ili sudac.
  • Nakon predstavljanja svi naklonom pozdravljaju publiku i izlaze sa terena.
  • Svi igrači za vrijeme predstavljanja, nastupanja i podjele nagrada moraju biti odjeveni u jednoobrazne klupske dresove. Igrač koji nije bio na predstavljanju, nema pravo nastupa na tom susretu.
  • U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika igrači mogu koristiti istovjetne zaštitne odjevne predmete.
  • Kako je preporuka da se izbjegava rukovanje ono je izbačeno iz protokola predstavljanja ekipa, a preporuka je da se ne prakticira ni nakon završetka susreta kod čestitanja protivniku na pobjedi.

 

Zadaci povjerenika lige: 

 • Kompletiranje svih zapisa sa susreta – izvješća sa susreta i prijavnih listića
 • Slanje izvješća u ured HBS-a ODMAH o dodijeljenim kartonima (žuti i crveni karton).
 • O svakoj izvanrednoj situaciji prema prijavi suca ODMAH OBAVIJESTITI SPORTSKU KOMISIJU HBS-a

 

Zadaci klubova sudionika natjecanja u HBL-a 

 • Obavezno osigurati dezinfekcijska sredstava za ekipu domaćina, goste, suce i gledatelje
 • Voditi evidenciju prisutnih gledatelja na susretu te čuvanje tih zapisa minimalno 14 dana od dana odigravanja susreta u HBL.
 • Ako je netko od igrača zaražen COVID-om 19 ili mu je određena mjera samoizolacije, klub istu informaciju treba odmah javiti povjereniku HBL-e. Neizvršenje istog SMATRAT ĆE SE TEŠKIM DISCIPLINSKIM PREKRŠAJEM TE ĆE odgovorna osoba kluba i klub biti kažnjeni sukladno Disciplinskom pravilniku.
Natjecanje Liga Izvješće
18. kolo Marčelji – Dubrava -2016/2017 I. HBL - sjever
18. kolo Retfala-Neptun -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kola Brlićka-Mitnica -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Lapovci-Vuka -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Čepin-Višnjevac -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Ivankovo-Slavonija -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Trstena – Opatija -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
18. kolo Ladići – Brajda -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
18. kolo Lučki radnik – Umag -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
3.liga Slivno – Prud -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.liga Ploče – Župa -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.LIGA postranje – omladinac -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.LIGA HAJDUK DONJI BRGAT -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
18. kolo Divšići KT – Labin -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
3.LIGA RIJEKA GROMAČA -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva