Oprema ekipe

  1. Suprotstavljene ekipe SUPER HBL moraju imati gornji dio dresa različite boje. U slučaju da obje ekipe imaju istu boju dresa prednost ima domaća ekipa, a gostujuća ekipa mora nastupati u rezervnoj varijanti dresa.
  2. Na službenoj internetskoj stranici objavljuje se za svaku natjecateljsku sezonu boja dresova za domaću ekipu u SUPER HBL-i.
  3. Kapetani klubova tijekom trajanja cijele utakmice na lijevom rukavu (ruci) moraju imati kapetansku traku.

Prijava igrača/ica po disciplinama

 

Na susret se moje prijaviti najmanje sedam (7), a najviše dvanaest igrača (12). Iznimno jednom tijekom natjecateljske sezone može se prijaviti šest (6) igrača.

Prijavljeni igrač može nastupiti u najviše tri (3) discipline bez ograničenja.

Iznimno, jedan igrač može nastupiti u četiri (4) discipline. Tada taj igrač može nastupiti u najviše dvije (2) pojedinačne discipline (pojedinačno klasično, bližanje i izbijanje u krug, precizno izbijanje i brzinsko izbijanje.

 

Faze susreta

  1. (prva) faza:
    • trojka, par klasično, pojedinačno-klasično, bližanje i izbijanje u krug.
    • Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.
    • Zagrijavanje koje slijedi (15 min prije početka susreta) određeno je u trajanju od deset (10) min za sve igrače. Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje se odigravaju discipline par i trojka.
    • Ždrijebaju se samo staze na kojima se igraju pojedine discipline.
    • Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.
    • U igri par klasično i trojka moguća je zamjena jednog igrača.
    • Trajanje susreta je 1 sat i 15 minuta
  2. (druga) faza:
  • Prvo (1.) brzinsko izbijanje – teren 1 i 4, izvodi po jedan (1) igrač na pozicijama 1, 2, 3 (sukladno objašnjenju 4. MTP) koji trče paralelno.
  • Zagrijavanje u brzinskom izbijanju odvija se na tepihu u trajanju od tri (3) minute.
  • Drugo (2.) brzinsko izbijanje – teren 1 i 4, izvodi po jedan (1) igrač na pozicijama 1, 2, 3 (sukladno objašnjenju 4.  MTP) koji trče paralelno. Zagrijavanje u brzinskom izbijanju odvija  se na tepihu u trajanju od tri (3) minute.
  • Ekipe (istovremeno) prijavljuju oba igrača koji će izbijati brzinsko izbijanje brojevima 1 odnosno 2. Prvo izbijaju igrači sa brojem 1 i nema ždrijeba. Ždrijebaju se samo tereni za prvo brzinsko izbijanje na 3 pozicija.  Drugo brzinsko izbijanje na tri pozicije izbija se na obrnutim stazama.
  • Trajanje brzinskog izbijanja je 5 minuta
  1. (treća) faza:
  • precizno izbijanje – 2x
  • Ekipe (istovremeno) prijavljuju oba igrača koji će izbijati precizno izbijanje brojevima 1 odnosno 2.
  • Izbijanje izvode istovremeno svi igrači na terenima 2 i 3 (redoslijed izbijanja teren 2-3-2-3).
  • Parovi izbijača koji će se međusobno suprotstaviti ne određuju se ždrijebom. Igrač prijavljen kao broj jedan (1) izbija protiv protivničkog broja jedan (1). Isto vrijedi i za izbijače prijavljene pod rednim brojem 2.
  • Igrači prijavljeni kao broj jedan (1) izbijaju na terenu broj dva (2), igrači prijavljeni pod broj dva (2) izbijaju na terenu broj 3.
  • Ždrijebom se određuje koja ekipa započinje prva s izbijanjem. Zagrijavanje u preciznom izbijanju odvija se na tepihu u trajanju od pet (5) min.
  1. (četvrta) faza:
  • Brzinsko štafetno izbijanje
  • odvija se na terenu 1 i 4 (IV. dio), u trajanju od 5 minuta
  • izvode ga dva (2) igrača iz svakog kluba, a oni trče istovremeno – usporedno
  • Zagrijavanje u brzinskom štafetnom izbijanju odvija se na tepihu u trajanju od tri (3) min. Staze se određuju ždrijebom.
  1. (peta) faza:
  • 3 x par klasično , pojedinačno-klasično
  • Zagrijavanje je određeno u trajanju od deset (10) minuta. Rezervni igrači zagrijavaju se ravnomjerno raspoređeni na terenima gdje se odigravaju discipline par klasično.
  • U petoj (V) fazi u disciplinama par klasično mora biti izmijenjen najmanje jedan (1) igrač u odnosu na sastav para u prvoj (I) fazi susreta.
  • Voditelji prijavljuju par 1., par 2. i par 3. Nema ždrijeba već se međusobno sukobljavaju par 1.(ekipa A) – par 1.(ekipa B) zatim par  (ekipa A) – par 2.(ekipa B) i . par  3.(ekipa A) – par 3.(ekipa B).  Ždrijebom se određuju tereni na kojima se igra pojedina disciplina.

Na zahtjev gostujuće ekipe domaćin mora omogućiti gostujućoj ekipi trening u trajanju od 20 min na terenima sat vremena prije početka susreta.

Ako dođe do prekida igre dužeg od 30 min obavezno je zagrijavanje u prvoj (I.) i posljednjoj (V.) fazi «gore dolje».

Za vrijeme susreta na stazu smiju ulaziti samo igrači koji nastupaju ili pomažu kod izbijanja (po jedan iz svake ekipe za precizno izbijanje i po pet za brzinska izbijanje, četiri za pomoć izbijaču i jedan za pisanje pogodaka).

U disciplini bližanje i izbijanje u krugu igraja se osam (8) tura igre.

Poredak na tablici određuje se na osnovu osvojenih bodova. U slučaju jednakosti dvaju klubova gledaju se njihovi međusobni susreti: bodovi, poeni, pa punti. Ako su kubovi i daljnje u jednakosti poredak se određuje na temelju odnosa sve ukupnih poena, odnosno punata u ligi za prvaka i ligi za ostanak. U slučaju jednakosti više klubova, gleda se rezultat njihovih međusobnih susreta: bodovi, poeni, pa punti. Ako su i dalje izjednačeni gleda se za te klubove odnosa sveukupnih poena, odnosno punata u ligi za prvaka i ligi za ostanak.

 

Time out

 

Ekipa ima pravo na jedan time-out u utakmici, dopušteno ga je zatražiti u klasičnim igrama i bližanju i izbijanju u krug.

Time-out traje jednu minutu i ne može se ni na koji način nadoknaditi.

Može se zatražiti nakon završetka bacanja.

U klasičnim igrama ne može se započeti koristiti u zadnjih 10 minuta igre.

Voditelj ekipe suca traži time-out za vrijeme bacanja koje prethodi ili najkasnije prije početka novog bacanja. Jednom zatraženi time-out ne može se opozvati.

 Ozljeda ili bolest igrača

Kod ozljede ili bolesti igrača i nemogućnosti nastavka daljnjeg tijeka susreta igrač nema pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta (ni u paru). Postignuti rezultat evidentira se na sljedeći način:

  • Pojedinačno klasično: igrač gubi susret: 13: x onoliko punata koliko je do tog momenta ostvario.
  • Bližanje i izbijanje u krug: igrač ne gubi nužno susret već mu se priznaju do tada ostvareni rezultat, s time da se protivniku pored punata koje je postigao priznaje maksimalno šest (6) punata za svaku turu igre koju bi odigrao do kraja susreta (šest punta po turi igre).
  • U igri par klasično i trojka klasično: dopušta se ekipama da nastave susret i s jednim (par) odnosno dva (trojka) igrača ako je ozljeda igrača uslijedila nakon što je već izvršena zamjena u tom paru ili trojci
  • U brzinskom izbijanju: igrač koji se ozlijedi priznaje se do tada postignuti rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika
  • U preciznom izbijanju: igrač koji se ozlijedi priznaje se do tada postignut rezultat s time da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se mogao odrediti pobjednik
  • U štafetnom izbijanju: nakon ozlijede i odustajanje jednog od igrača, ekipa čiji se igrač ozlijedio nema pravo daljnjeg izbijanja, priznaje joj se do tada postignut rezultat s time
  • da protivnik mora nastaviti s izbijanjem kako bi se moglo odrediti pobjednika. Drugi igrač koji nije odustao zbog ozlijede ima pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta
  • Igrač koji se je na zagrijavanju ozlijedio može se zamijeniti s drugim igračem s klupe (samo u paru i trojki) i nema više pravo nastupa u daljnjem tijeku susreta.
  • Ako se igrač povrijedi na zagrijavanju u pojedinačnim disciplinama (bližanje i izbijanje u krug, pojedinačno klasično, brzinsko i precizno izbijanje) i ne može se zamijeniti drugim igračem sa klupe, gubi klasične discipline 6:0 , a tehničke discipline 20:0.

 

Samovoljno napuštanje susreta

Ako igrač samovoljno napusti susret, sudac ga kažnjava žutim kartonom i tražiti od igrača da se vrati u teren. Ako se igrač ne vrati u teren, ekipa iz koje je igrač nema pravo zamjene u disciplini par i trojki odnosno postupanja u ostalim igrama su sljedeća:

  • Igrač je diskvalificiran (crveni karton) i nema pravo nastupa u sljedećim igrama tog susreta
  • U igri pojedinačno klasično susret se registrira s rezultatom 13:0 bez obzira na stanje rezultata i preostalog vremena za igru u trenutku napuštanja borilišta od strane igrača
  • U igri para i trojki klasično: dopušta se ekipama da nastave susret i s jednim (par) odnosno dva (trojka) igrača ako je jedan od igrača samovoljno napustio teren.
  • U preciznom, brzinskom i štafetnom izbijanju ekipi ili igraču koji odustane bez valjanog razloga briše se do tada postignuti rezultat u toj disciplini, te se protivničkoj ekipi ili igraču evidentira pobjeda. Obveza je protivničke ekipe ili igrača da nastavi s izbijanjem radi evidencije postignutog rezultata i pobjede u toj disciplini. Ne smatra se odustajanjem ako ekipa ili igrač nema vremena za izbacivanje još jedne boće (brzinsko i štafetno izbijanje).

 

Podsjećamo

  1. Nakon završetka izvođenja tehničkih disciplina domaćin je obvezan urediti i zaliti terene.
  2. Odlukom Izvršnog odbora HBS (11/2008) strogo je zabranjeno tijekom odigravanja susreta na klupi za rezervne igrače i u igralištima konzumiranje duhanskih proizvoda i korištenje mobitela.
  3. Dopušta se gostujućoj ekipi da prilikom odigravanja susreta koristi svoje osobne nosače boća koji u tom slučaju ne moraju biti prilagodljive visine.
  4. Klubovi HŽBL, SUPER i 1 . HBL a nastup moraju osigurati boćarsku dvoranu.
  5. Klubovi 2. HBL-e moraju nastupati na četverostaznom boćalištu, te moraju osigurati rezervni natkriveni natkriveno četverostazno boćalište u slučaju lošeg vremena i nemogućnosti nastupa na otvoreni terenima.
  6. Na prvostupanjsku odluku može se uložiti žalba Izvršnom odboru HBS-a, uz uplatu pristojbe. U slučaju da žalba bude usvojena pristojba se vraća klubu, u protivnom ako žalba bude odbijena pristojba predstavlja prihod HBS-a.
  7. Preporuka je za vrijeme susreta puštati laganu glazbu koja ne ometa igru. Za vrijeme brzinskog i štafetnog izbijanja puštati glazbu bržeg ritma koja stimulira igrača na trčanje, ujedno potiče gledatelje na navijanje.
  8. Klubovi prvog radnog dana Povjereniku lige moraju poštom dostaviti originalno Izvješće sa susreta, u suprotnom će bit kažnjeni temeljem prijave Povjerenika lige.

 

 

 

 

 

 

 

Suci

  1. Svi klubovi u HB ligama moraju imati spravu i boću za mjerenje nasutosti terena
  2. Utakmice SUPER,  i 2. HB liga vode dva (2) Nacionalna suca.
  3. U SUPER i 1. HBL-a uz dva (2) suca, brzinsko i štafetno izbijanje sude još dvojica sudaca za tehnička izbijanja iz istog mjesta.
  4. Sudac određuje obavezno povlačenje i zalijevanje igrališta prije početka susreta i prije početka zadnje ture igara.
  5. Suci uz sudačku taksu imaju pravo na naknadu putnih troškova – javni prijevoz (osim aviona) ili 0,27 € po prijeđenom kilometru.
  6. Troškove sudaca za susrete snosi domaćin i dužan ih je uplatiti na žiro račun suca u roku od tri dana nakon utakmice. Protiv klubova koji u propisanom roku ne podmiri obavezu Povjerenik lige pokrenut će disciplinski postupak.
  7. Voditelji ekipa koji se ne pridržavaju svojih obaveza sudac će upozoriti na poštivanje istih uz obavezno sankcioniranje (bijeli, žuti, crveni karton).
  8. Igrač/voditelj ekipe koji na susretu u jednon natjecateljskoj sezoni na bilo kojem stupnju natjecanja dobije žuti ili crveni karton prema Pravilniku o kažnjavanju igrača žutim i crvenim kartonom na boćarskim natjecanjima uz predviđenu kaznu bit će kažnjen i novčanom kaznom.

Teren

  1. Granulacija pijeska je kao i do sada do 4 mm, dok je obavezna debljina pokretnog sloja pijeska minimalno 2 mm. U slučaju nepoštivanja istog, sudac određuje maksimalno 1 sat za dovođenje igrališta u ispravno stanje, u protivnom se neće dozvoliti odigravanje susreta.
  2. Sat vremena prije početka susreta domaćin mora urediti (povući) terene i omogućiti gostujućoj ekipi trening na terenima u trajanju od dvadeset (20) minuta.
  3. Dozvoljeno je da svaka druga staza na igralištima bude odvojena jednom bočnom crtom.
  4. Domaćin natjecanja mora sudionicima natjecanja osigurati rekvizite, te jednu šipku i bulin po terenu. Za vrijeme trajanja susreta ekipe označavaju markacije predmeta, te ucrtavaju linije izbijanja s jednom šipkom po terenu. Šipka pripada ekipi/igraču koji je na redu za igranje (osim u pojedinačnim disciplinama).

 

PROMJENE U MEĐUNARODNOM TEHNIČKOM PRAVILNIKU OD 01.01.2022.

 Čl. 27. Pozicija igrača koji igra i obveza igranja

Zabranjeno je igraču koji izbija ili bliža da od početka radnje do trenutka izbačaja boće stane na linije pravokutnika od 7,5 m ili izvan njega.

Prijestup će sudac označiti jednim zviždukom ili nekim drugim znakom, a udarac je ništavan.

 Čl. 34. Valjanost bacanja bulina

Bacanje je valjano ako bulin stane između prve i druge linije pravokutnika, nasuprot onome iz kojeg je bačen. Bacanje bulina treba biti izvedeno u roku 20 sekundi od završetka ture igre. Ako bacanje nije ispravno protivnik ga postavlja u pravokutnik bacanja bulina prema svom izboru (bez ograničenja)

Čl. 50. Uvjeti za pravilno bližanje

Bližana boća igrana je pravilno ako:

  1. ne izađe izvan igre,
  2. ne pomakne, u bilo kojem smjeru, neposredno ili posredno, neki predmet više od 0,50 m.

 

Natjecanje Liga Izvješće
18. kolo Marčelji – Dubrava -2016/2017 I. HBL - sjever
18. kolo Retfala-Neptun -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kola Brlićka-Mitnica -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Lapovci-Vuka -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Čepin-Višnjevac -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Ivankovo-Slavonija -2016/2017 II. HBL Zagreb - Slavonija
18. kolo Trstena – Opatija -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
18. kolo Ladići – Brajda -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
18. kolo Lučki radnik – Umag -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
3.liga Slivno – Prud -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.liga Ploče – Župa -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.LIGA postranje – omladinac -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
3.LIGA HAJDUK DONJI BRGAT -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva
18. kolo Divšići KT – Labin -2016/2017 II. HBL Istra - Primorje
3.LIGA RIJEKA GROMAČA -2016/2017 II. HBL Dubrovnik - Neretva