Započela nova sezona Hrvatske ženske boćarske lige

U nedjelju 18. listopada 2020.godine počela je nova natjecateljska sezona za boćarice. Susretima prvog kola na jog se vraćaju najbolji hrvatski ženski klubovi.

Od ove sezone, u ovo elitno društvo ušla je i ženska ekipa Kastva koja je time ostvarila dosada najveći uspjeh. S obzirom da se u Kastvu gradi boćarska dvorana, one će za svoje domaće utakmice koristiti boćarsku dvoranu na Marinićima.

Domaće utakmice na Marinićima igrat će i istoimena ženska ekipa. Prošle sezone su boćarice Marinića zauzele posljednje mjesto na tablici, pa se od njih očekuje da u najmanju ruku poboljšaju prošlogodišnji plasman. Uz navedene ekipe iz Primorsko-goranske županije natječu se i boćarice Čavle ŠB i Drenova, prošlogodišnje sudionice završnog turnira.

Što se sastava ekipa tiče, ekipe nastupaju u ovoj sezoni praktički u nepromijenjenim sastavima, zanimljiv transfer dogodio se u redovima protukandidatkinja za naslov prvakinja. Tanja Grubiša i Josipa Lanča napustile su ekipu Labina i prešle u Komižu. Time se malo mijenja raspored kvalitete, te bi braniteljice naslova, ekipa Labina, trebala biti oslabljenja u odnosu na prošlu sezonu kada su dominirale, dok bi Komiža trebala biti jača naspram prošle dvije sezone kada su završavale sezonu na trećem mjestu. Došlo je i do promjena u propozicijama natjecanja u HŽBL-i, pa jedna igračica više ne može igrati četiri igre, već maksimalno tri. To znači da bi ovo mogla biti jedna od neizvjesnijih sezona, jer bi sve tri vodeće ekipe mogle biti podjednako jake.

Mijenja se sustav završnice u odnosu na prošle dvije sezone. Više se ne igra „final four”, već se doigravanje za prvakinje odigrava na drugačiji način. Četiri prvoplasirane  ekipe izborit će nastavak natjecanja u doigravanju i to tako da će se igrati na dvije dobivene utakmice. Domaćin prve utakmice je ekipa koja je lošije plasirana u prvenstvu, a uzvrat slijedi za tjedan dana. U slučaju da oba dvije ekipe upišu po jednu pobjedu ili oba dva susreta završe neriješeno, tada se odmah sljedeći dan igra i treća utakmica. Isto vrijedi i za polufinalne i finalne susrete.

S obzirom da je u ligu ušla ekipa Kastva sada HŽBL broji 7 klubova, što znači da će se odigrati 14 kola. Od toga svaka će ekipa odigrati 12 utakmica, dok će dvije nedjelje ekipe biti slobodne. U prvom dijelu sezone 2020./21. igra se 8 kola, zaključno sa 6.12.2020.godine Nastavak prvenstva slijedi 17.1.2021.godine, dok je zadnje kolo regularnog dijela sezone na rasporedu 21.02.2021.godine.

S obzirom da se sve utakmice igraju u dvoranama, molimo još jednom voditelje, igračice, suce i sve ostale da se pridržavaju mjera i obveza koje izdaje Nacionalni stožer, HZJZ i HBS.

Tekst: Nives Jelovica

Datum objave: 19.10.2020.
Autor: Hrvatski Boćarski Savez