T.Ćurko i D.Peršić u FIB-i i FEB-i

Nakon što je u marokanskoj Casablanci, u sklopu Svjetskog prvenstva za seniore, na izbornom kongresu europske boćarske federacije FEB predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza Tomislav Ćurko izabran za dopredjednika, u četvrtak, 21. rujna 2017. godine održan je i izborni kongres svjetske boćarske federacije FIB u čije je vodstvo izabran još jedan hrvatski boćarski aktivist.

Denis Peršić, dopredsjednik HBS-a i član Izvršnog odbora IBS-a izabran je za člana Izvršnog odbora FIB-e za naredni četverogodišnji mandat.

Za podsjećanje, hrvatsko boćanje su u Izvršnom odboru FIB-e u djelu prošlog mandata predstavljali Aleksandar Anzur, donedavni dopredsjednik FIB-e koji je prije nepune tri godine preminuo, te legendarni Dinko Beaković koji se povukao iz aktivnosti Izvršnog odbora nakon što je prije tri godine smijenjen s dužnosti predsjednika HBS-a.

Za novog predjednika FIB-e očekivano je izabran jedini kandidat, dosadašnji generalni tajnik Francuz Frederic Ruis naslijedivši na novoj dužnosti svog sunarodnjaka Christiana Lacostu koji se nakon osam godina i dva odrađena mandata povukao s dužnosti čelnog čovjeka FIB-e.

Neki od zaključaka sa održanih kongresa:

  • Usvojene izmjene i dopune u Međunarodnom tehničkom pravilniku – radi smanjenja razlika između muškog i ženskog boćanja, radi podizanja kvalitete u tehničkim disciplinama.
  • Kontinentalne konfederacije postaju nositelji razvitka boćarskog sporta – Panamerička konfederacija, FEB (Europska konfederacija), Afrička konfederacija i Konfederacija Azije i Oceanije.
  • Usvojen je sustav kvalifikacija s kvotama na svim kontinentalnim natjecanjima za SP za seniore i seniorke: FEB 7, Panamerika 3, Afrika 3, Azija i Oceanija 3.
  • Po novom sustavu, za organizaciju SP-a dovoljno je osigurati igralište od 8 staza, a natjecanje bi trajalo od 3-5 dana. Prijedlog prelaska na ovaj sustav natjecanja započeo bi nakon kontinentalnih  kvalifikacija za SP za seniore i za seniorke u 2020.godini.

Reforma ima za cilj uvrštenje boćarskog sporta na OI 2024.godine u Parizu.

Datum objave: 22.09.2017.
Autor: Hrvatski Boćarski Savez