SP u Maroku: Hrvatskim reprezentativcima po jedno zlato i bronca, te tri srebra

Hrvatski boćarski reprezentativci, predvođeni izbornikom Milanom Celijom i njegovim pomoćnikom Čedom Vukelićem, osvojili su po jednu zlatnu i brončanu, te tri srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu koje se od 18. do 23. rujna 2017. godine održavalo u marokanskoj Casablanci. Marino Milićević i Leo Brnić obranili su naslov svjetskih prvaka u štafetnom izbijanju osvojen prije dvije […]

Hrvatski boćarski reprezentativci, predvođeni izbornikom Milanom Celijom i njegovim pomoćnikom Čedom Vukelićem, osvojili su po jednu zlatnu i brončanu, te tri srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu koje se od 18. do 23. rujna 2017. godine održavalo u marokanskoj Casablanci.

Marino Milićević i Leo Brnić obranili su naslov svjetskih prvaka u štafetnom izbijanju osvojen prije dvije godine u Rijeci. Hrvatski reprezentativci su u dramatičnom i do posljednjih sekundi neizvjesnom finalu ostvarivši rezultat 56/61 savladali aktualne europske prvake, Francuze Guillaumea Abelfoa i Alexandrea Chirata koji su pogodili tek jednu boću manje (55/60). Pobjedničku boću pogodio je Milićević gotovo sa zvukom sirene dok je za isti pokušaj Abelfo za djelić sekunde zakasnio.

Hrvatski boćari su tako osvojili treći uzastopni naslov svjetskih prvaka u štafeti, a Brnić je postao boćar s najviše, čak tri svjetske zlatne medalje u ovoj disciplini. Prije četiri godine je u argentinskoj Bahia Bianci osvojio titulu sa Darijanom Živolićem, a na zadnja dva SP-a, u Rijeci i Casablanci sa Milićevićem.

Nažalost, Brnić u Casablanci nije uspio osvojiti i drugo, toliko priželjkivano zlatno odličje, u brzinskom izbijanju, a izgubio ga je tek nakon dodatne serije izbijanja u finalu. Naime, nakon prve serije izbijanja u finalu Brnić i Slovenac Anže Petrič, nekadašnji član Trio Buzeta, su ostvarili identičan, fantastičan rezultat od po 48 pogodaka iz 50 izbačaja. Stoga se nakon pola sata pauze pristupilo novoj seriji izbijanja u trajanju od 2,5 minue u kojoj je Petrič slavio naslov svjetskog prvaka za jedan pogodak više, rezultatom 22/26:21/27.

Pero Ćubela je u disciplini pojedinačno klasično stigao do finala, ali se nažalost, nije uspio okititi naslovom svjetskog prvaka. Ćubela je finale sa 11:6 izgubio od Argentinca Guillerma Montemerla koji je tako osvojio treću zlatnu medalju na SP za Argentinu u povijesti, prvu u disciplini pojedinačno klasično. Naše je mladi reprezentativac dobro krenuo u susret, poveo 4:1, ali je iskusni Montemerlo u sljedeća dva bacana napravio sedam punta, preokrenuo rezultat u svoju korist na 8:4 i prednost sačuvao do kraja. No za našeg najmlađeg reprezentativca u Maroku je osvojena srebrna medalja ogroman uspjeh s obzirom na to da je debitirao u disciplini pojedinačno klasično na najvećem planetarnom boćarskom natjecanju i osvojio svoju prvu svjetsku seniorsku medalju. Argentinac je sasvim zasluženo došao do svjetskog zlata s obzirom na to da je u polufinalu nakon šest godina sa svjetskog trona skinuo i trostrukog uzastopnog svjetskog prvaka, Slovenca Juru Kozjeka, nekadašnjeg člana Trio Buzeta, kojeg je pobijedio 9:5.

Naslovom svjetskog viceprvaka okitio se i Marko Beaković u preciznom izbijanju. Beaković je u finalu do kraja vodio veliku bitku za svjetsku titulu sa Slovencem Davorom Janžičem s kojim je poravnatog rezultata 19:19 dogurao do posljednje pozicije i gađanja balina koji nosi pet punata. Janžič je gađao prvi i jedva pomaknuvši balina osvojio pet punata, dok Beaković nije bio precizan i naslov svjetskog prvaka otišao je u ruke Slovenca, dok se naš reprezentativac morao zadovoljiti srebrom. Bronce su pripale Peruancu Jesusu Altamiranu (13) i Crnogorcu Miroslavu Petkoviću (4).

Tomislav Kolobarić već je ranije stigavši do polufinala bližanja i izbijanja u krug osvojio brončanu medalju, dok jedini odličje nisu uspjeli osvojiti Alen Guštin i Marko Beaković u parovima ispavši u osmini finala.

(Kristijan Klarić, Istarski boćarski savez)

Rezultati:

Štafetno izbijanje

Brzinsko izbijanje

Precizno izbijanje

Pojedinačno klasično

Bližanje i izbijanje u krug

Parovi

  

Datum objave: 23.09.2017.
Autor: KristijanKlarić