Sjednica Sportske komisije i Komisije za MTP FIB-e

Dopredsjednik HBS-a Denis Peršić i predsjednik ZS HBS-a Boris Nadenić sudjelovali su od 18.-19.1.2020.godine u talijanskom Saluzzu u radu Sportske komisije i komisije za MTP sjednice kojih su se održale za vrijeme sjednice Izvršnog odbora Svjetske boćarske federacije.

Na sjednici je, između ostalog:

1. izvršena analiza natjecanja u 2019.godini
  2. usvojen prijedlog promjena MTP-a
  3. usvojeni tehnički pravilnici za natjecanja u 2020.godini
  4. usvojen prijedlog kalendara natjecanja za 2020.godinu
  5. određeni voditelji i suci međunarodnih natjecanja  za 2020.godinu
  6. izvršene pripreme za kongres CMSB-a koji će se održati 8.veljače 2020.godine u Lyonu (FRA).

Sve ove aktivnosti definirane su i za Europsku boćarsku federaciju.

Prema usvojenom prijedlogu kalendara natjecanja  u 2020.godini od velikih natjecanja  će se održati:

1. Europsko prvenstvo za boćarice (Ljubljana 05/2020.)
  2. Svjetsko prvenstvo za boćarice (Alassio 09/2020)
  3. Svjetsko prvenstvo za mlade U18 i U23 (Francuska)
  4. Europsko prvenstvo za seniore (Francuska).

Od usvojenih tehničkih detalja napominjemo da će sva brzinska izbijanja na velikim natjecanjima biti ona na 3 pozicije, formula natjecanja na SP za mlade ostaje ista kao i u 2019.godini.  Krug (bližanje i izbijanje u krug) kao igra po svemu sudeći neće se igrati na velikim natjecanjima u 2020.

Sukladno tome, brzinsko izbijanje na tri (3) pozicije za seniore i mlade postat će sastavni dio MTP-a (neće više biti eksperimentalna disciplina). Izvršit će se izmjene i dopune  Pravilnika te odrediti minimalne vrijednosti za Svjetske rekorde, dodat će se brzinsko izbijanje na tri (3) pozicije za seniore i mlade koji do sada nisu bili definirani Pravilnikom o rekordima F.I.B.

Seniorsko klupsko natjecanje, kup europskih prvaka u kojem će u 2020. nastupiti osam predstavnika (2 FRA, 2 ITA, 2 HR, 1 SLO, 1 predstavnik SRB/BiH/CG), igra se po novoj formuli (izmjenjene discipline). Kod boćarica se u Kupu prvakinja igraju iste discipline, ali 2020. godine nastupaju samo četiri ekipe (FRA, ITA, SLO i HR).

(D.P.)

Datum objave: 22.01.2020.