Seniori ponovo najbolji na Petoboju nacija

Hrvatska seniorska reprezentacija, u sastavu Darijan Živolić, Bruno Kraljić, Tomislav Kolobarić, braću Pero i Marin Ćubela, te Igor Hajsek, osvojila je 10. petoboj nacija “Aleksandar Anzur – Alphonse Lagier Bruno” koji se tri dana igrao u Zemunu, tradicionalni memorijalni turnir koji se igra u spomen na najistaknutijeg dužnosnika kojeg je Hrvatska ikada imala u svijetu boćanja, te na dugogodišnjeg predsjednika FIB-e.

Hrvatski reprezentativci su na turniru ostvarili sve četiri pobjede, a između ostalih s vrlo uvjerljivih 12:2 savladali su i najvećeg rivala na petobojima, svjetsku boćarsku velesilu Sloveniju, koja sada već tradicionalno ne ovim turnirima ne nastupa u najjačem sastavu, pa su joj tako i ovom prigodom nedostajali Jure Kozjek, Aleš Borčnik, Anže Petrič i Dejan Tonejc, sve odreda svjetski prvaci, ali ju je u Srbiji ipak predvodio najtrofejniji svjetski boćar današnjice Davor Janžič. No ni Janžič u jedinoj igri u kojoj je nastupio protiv Hrvatske nije uspio svojoj reprezentaciji donijeti ni poena, s obzirom da je zajedno sa Gregorom Oprešnikom izgubio u parovima od Pere Ćubele i Hajseka. Najveći otpor našim najboljim boćarima pružila je pak Crna Gora koja je u porazu uspjela osvojiti pet poena, ali je na koncu ipak turnir završila na posljednjem mjestu bez osvojenog boda.

Živolić je u Zemunu u svih svojih šest nastupa ostvario pobjede. Dva puta je nastupio u brzinskom izbijanju, a zajedno sa Kraljićem sva četiri puta u štafetnom izbijanju. Rezultati koje su Živolić i Kraljić ostvarivali na petoboju govore da na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu koje će se od 5. do 9. studenog održati u turskom Mersinu u obje brzinske discipline imamo adute vrijedne i samih finala. No u štafeti će vjerojatno za napad na naslov  prvaka rezultat morati podići za još najmanje pogodak-dva.

Kraljić je u susretu sa Slovencima jednostavno “eksplodirao” u brzinskom izbijanju, sa 48 pogodaka i sa samo jednim promašajem ostvario rezultat svega jedan pogodak slabiji od svjetskog rekorda kojeg između ostalih drži njegov nekadašnji klupski suigrač iz riječkog Vargona, Leo Brnić.

U odnosu na igrače koji su bili na pripremama izbornik Jure Maglić za ovu je prigodu kod kuće odlučio ostaviti dvojicu istarskih reprezentativaca, brončane u parovima sa prošlogodišnjeg Europskog prvenstva iz talijanskog Alassia, Alena Guština (Pazin) i Nenada Tadića (Istra Poreč), dok Marino Milićević zbog ozljede nije ni bio na pripremama.

Voditelj natjecanja u Zemunu je bio hrvatski međunarodni sudac Boris Nadenić, dok su u hrvatskom izaslanstvu na turniru bili i predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog boćarskog saveza, Tomislav Ćurko i Denis Peršić koji su se tijekom natjecanja susreli sa svojim kolegama iz ostalih zemalja koje su bile sudionice turnira, a teme razgovora su bile raznolike, od velikih međunarodnih natjecanja, preko proširanje suradnje među zemljama koje se natječu na petoboju, do Kupa prvaka i Kupa Europe i ostalog.

(K.K)

 

 

Datum objave: 19.08.2019.
Autor: Hrvatski Boćarski Savez