Osvrt Predsjednika HBS-a na 2023. godinu

Drage boćarice i boćari,
iza nas je još jedna uspješna boćarska godina. Uskoro nas očekuje redovna izvještajna sjednica Skupštine Hrvatskog boćarskog saveza gdje će Izvršni odbor, komisije, izbornici i ostala tijela HBS-a podnijeti izvještaje o svojim aktivnostima u 2023. godini.

Članovi Skupštine HBS-a će na istoj sjednici usvojiti i planove aktivnosti za zahtjevnu 2024. godinu. Ovim putem dajem prikaz aktivnosti u 2023. godini svim boćaricama i boćarima članovima HBS-a koji su svojim djelovanjem i aktivnostima sudjelovali u realizaciji aktivnosti i odličnim postignućima na svim poljima djelovanja HBS-a. Iza nas je još jedna godina bogata projektima na međunarodnom i nacionalnom planu. Hrvatski reprezentativci u 2023. godini sudjelovali su na:

Europskom prvenstvu za boćare (BiH), Svjetskom prvenstvu za mlade (Alžir), Svjetskom prvenstvu za seniorke i mješovitom svjetskom prvenstvu (FRA), Svjetskom kupu za seniore i seniorke (FRA), prvi put na Europskom prvenstvu za mlade u raffa boćanju (ITA), kao i na Svjetskom prvenstvu za mlade u raffa boćanju (Alžir). Na natjecanjima su ukupno osvojene 23 svjetske i europske medalje. Uzimajući u obzir da smo u 2022. godini osvojili 26 medalja, uz napomenu da su u istoj godini na programu bile i Mediteranske igre i Svjetske igre gdje smo usvojili 4 medalje, rezultat u 2023. godini na SP i EP bolji je za jednu medalju više.

Tako smo u 2023. godini osvojili na SP i EP ukupno 7 zlatnih, 9 srebrenih i 7 brončanih medalja.  Prvi put u povijesti ženska hrvatska reprezentacija postala je najuspješnija nacija na Svjetskom prvenstvu.

Vesele nas medalje na EP i  SP za raffa boćanje gdje smo u rekordnom roku postali svjetska velesila. Osim toga, ostvareni su dobri rezultati i na mnogim prestižnim međunarodnim turnirima  na kojima su nastupile hrvatske reprezentacije u svim dobnim kategorijama.

Na putovanjima tijekom 2023. godine sve selekcije HBS-a ukupno su kombi vozilima prešle više od 25.000 km  i avionom više od 15.000 km što iznosi ukupno više od 40.000 km. Dosta zahtjevan logistički posao koji je ured HBS-a, sa svim ostalim osobama uključenima u putovanja i organizaciju, vrhunski odradio. Čestitke svim igračicama, igračima, izbornicima i Direktoru reprezentacija na vrhunskim rezultatima.

Na međunarodnom planu odlične rezultate su ostvarili i klubovi koji su se natjecali u Kupu europskih prvaka i ostalim međunarodnim natjecanjima.

Juniorska ekipa BK Sveti Jakov postala je u francuskom Eybansu drugi put zaredom prvak Europe u natjecanju koje je na inicijativu hrvatskih predstavnika u Europskoj boćarskoj federaciji formirano i prvi put održano u 2022. godini. ŽBK Pula ostvarila je povijesni uspjeh za hrvatsko klupsko žensko boćanje. Na završnom turniru u Beogradu boćarice ŽBK Pula osvojile su titulu europskih klupskih prvakinja. U premijernom izdanju međunarodne ABC ženske klupske lige (WABL) ŽBK Pula je također osvojila prvo mjesto. BK Istra Poreč je bila drugu godinu zaredom uspješan organizator završnice final foura Kupa europskih prvaka.

Projekti koji su u 2023. godini realizirani odnose se velikim dijelom na rad s mladima.  Pokrenuta je i u Puli odigrana završnica  2. izdanja Hrvatske kadetske boćarske lige sa četiri najbolje ekipe. U HKBL sezoni 2022/2023 nastupilo je 15 ekipa, dok se u  sezoni 2023/2024. natječe 21 kadetska ekipa što je dokaz pravilne politike rada s mladima.  U Hrvatskoj juniorskoj boćarskoj ligi koja bilježi 6 sezonu u 2023./2024. prijavljeno je i nastupa 11 ekipa. Važno je spomenuti da u sklopu reforme hrvatskog boćanja šest ekipa Super HBL-e u sezoni 2023/2024 sudjeluju sa svojim ekipama u natjecanju u Hrvatskoj juniorskoj boćarskoj ligi čime se nadamo rad s mladima podići na još višu razinu.  Kako bismo klubovima s mladim ekipama olakšali natjecanje u HKBL i HJBL, HBS je svim sudionicima u sezonama 2021/2022, 2022/2023 i 2023/2024 donirao boće i boćarsku opremu (kompleti boća za mlade, tepisi za precizno i brzinsko izbijanje). Donaciju su dobili i mladi raffa boćari.

U 2023. godini u organizaciji ŽBS i uz stručnu pomoć i sufinanciranje HBS-a održani su i kampovi za mlade u IBS, BS PGŽ, BS SDŽ, BS VSŽ i BS DNŽ. Osim toga HBS je sufinancirao i druge projekte koji se odnose na rad s mladima, a koji su provedeni u ŽBS. U 2023. godini održano je i 2. izdanje Prvenstva Hrvatske za kadete do 12 godina. Veseli nas činjenica da je na tom prvenstvu nastupilo 50 mladih boćara kao i  na PH U15. Hrvatski boćarski savez je bio i inicijator i suorganizator ponovno pokrenutog juniorskog turnira u sklopu VN Pazin, kao i prestižnog Božićnog juniorskog turnira u Rijeci.

Za kvalitetan rad s mladima važno mjesto u projektima HBS-a zauzima i stručni rad. U 2022. godini je na inicijativu HBS-a i Hrvatske olimpijske akademije počeo ciklus edukacija za osposobljavanje odraslih osoba za poslove trenera boćanja u organizaciji županijskih boćarskih saveza. Po završetku tih edukacija u 2022. godini osposobljena su 33 trenera u BS Vukovarsko-srijemske županije te 18 novih trenera u BS Grada Zagreba.

Aktivnosti u ženskom boćanju, kao jednom od važnih području djelovanja HBS-a, brojem nisu dovoljne da bismo bili u potpunosti zadovoljni. Godina je standardno počela 3. izdanjem Super 8 za boćarice u Puli. Tijekom godine održani su prijateljski susreti ženskih reprezentacija Hrvatske i Slovenije (seniorke i U18). Predsjednica Komisije za žensko boćanje redovito je sudjelovala u radu IO-a HBS-a. Organizirano je PH za mlade boćarice (U18), ostale mlađe dobne kategorije (U12  U15) nastupaju na PH zajedno s muškim predstavnicima. U HJBL i HKBL boćarice imaju pravo nastupa u sastavu ekipa na način da se tada propozicije natjecanja, sukladno MTP, prilagođavaju sudionicama. Međutim, sve ovo nije bilo dovoljno da se učini veći zamah na razvoju ženskog boćanja. Još uvijek je ono rezervirano za BS PGŽ, IBS i Komižu. Veseli nas početak aktivnosti i u BS VSŽ-e. U ostalim ŽBS rijetke boćarice nastupaju u muškim klubovima. HŽBL je još uvijek „krnja“ i broji 7 klubova neujednačene kvalitete. Prvi put u povijesti HBS-a prvakinje HŽBL-e postale su boćarice ŽBK Pula. S ciljem razvoja ženskog boćanja, u Beogradu je  sklopljen Sporazum o međusobnim odnosima HBS-a, Balinarske zveze i BS Srbije kojim je pod okriljem Adriatic bocce confederation uz podršku FEB-a konstituirana  ABC Ženska liga (Women`s Adriatic Bocce League) u kojoj je u 2023. godini nastupilo 7 ženskih boćarskih klubova (BK NBG iz Srbije, BK Postojna, BK Krim i BK Agrochem Hrast iz Slovenije i ŽBK Pula, ŽBK Komiža i BK Čavle ŠB iz Hrvatske). U prvoj godini natjecanja su održana na turnirima u Puli, Ljubljani i Beogradu. ŽBK Pula nakon pobjede u skupini igrane u Puli postala je pobjednik i završnog turnira u Beogradu. Dobra stvar je da je ova međunarodna liga sponzorski pokrivena  tako da klubovi sudionici nemaju gotovo nikakvih troškova sudjelovanja.

Drugu godinu zaredom održani su pojedinačni sastanci HBS-a  s vodstvima ŽBS. Temeljem toga izrađeni su planovi aktivnosti HBS-a gdje su primjedbe i prijedlozi vodstva ŽBS u velikoj mjeri usvojeni. Nažalost, aktivnosti pojedinih ŽBS su slabe i nedovoljne i vodstva tih ŽBS morat će, uz pomoć HBS-a, učiniti velike napore kako bi se ponovno pokrenule aktivnosti, prvenstveno u radu s mladima, a zatim i na ostalim područjima djelovanja.

Stručni rad ureda i ostalih službi HBS-a ocjenjujem pozitivno. Priprema svih natjecanja u suradnji sa Sportskom komisijom pravovremena je i dobra. Komunikacija s HOO, izbornicima, igračima, klubovima i ŽBS je korektna i efikasna. Sve sjednice IO-a HBS i ostalih tijela HBS su dobro pripremljene i dokumentirane. Sveukupno preko 30 sastanka i sjednica održano je u 2023. godine  (IO HBS, sastanci sa ŽBS, sastanci SK HBS-a, ZS HBS-a).  Kada ovim događanjima pridodamo online sastanke na kojima su hrvatski predstavnici sudjelovali u međunarodnim organizacijama dolazimo do brojke od 50 sastanka ili 1 sastanka tjedno. Organizacija nastupa reprezentacija i priprema za put i praćenje na putu je pravovremena i kompletna od pripreme do povratka s puta. Vijesti se u realnom vremenu objavljuju na facebook stranici HBS-a. Promjene u sustavima natjecanja HBL prati i ažuriranje baze HBS koja se konstantno poboljšava novi inačicama. Objava rezultata na web stranicama kao i na facebook stranici HBS je pravovremena. Nakon završetka roka za registraciju i prijelaze za svaku sezonu za svaku pojedinu granu boćanja (volo, raffa i petanka) ured Saveza prikuplja, obrađuje, unosi i ažurira postojeće podatke u registru sportaša, klubova i stručnih osoba u klubovima u Nacionalnom informacijskom sustavu u sportu. Po novom Zakonu o sportu Hrvatski boćarski savez postao je pravna osoba s javnim ovlastima i time njegovo poslovanje podliježe Uredbi o uredskom poslovanju Ministarstva uprave i pravosuđa tj. informacijskom sustavu uredskog poslovanja pomoću kojeg se upravlja dokumentima, poslovnim procesima i podacima. U 2022.  i 2023. godini nabavljena je nova garnitura  opreme za igračice i igrače u  reprezentativnim selekcijama HBS-a.

Sva PH (kojih je održano 15 u svim kategorijama), HBL-e i ostala natjecanja u organizaciji HBS-a odigrana su u 2023. godini u skladu s usvojenim Kalendarom natjecanja. U sustavu HBS održava se 12 nacionalnih boćarskih liga s područja svih specijalnosti (volo, raffa i petanka) i svih dobnih kategorija (muški, ženske, juniori i kadeti). U sustavu HBL u 2023. godini natjecalo se 125 klupskih ekipa. Sportska i Sudačka komisija HBS-a odradile su odličan do kraja natjecanja u svim HBL. Sukladno reformi hrvatskog boćanja, sustav liga (volo u seniorskoj kategoriji) u sezoni 2023/2024 dobio je konačnu formu sa Super HBL i 1. HB ligama koje prelaze u zimski period igranja i 2.-im HB ligama koje ostaju u terminu jesen/proljeće. Očekujemo da će se s ovakvim sustavom održati postojeća kvaliteta i omogućiti intenzivniji rad u zimskom periodu koje je do sada bilo rezervirano samo za klubove Super HBL-e. Prvi put završnica Kupa Hrvatske igrana je po novoj formuli sa 16 sudionika (drugu godinu zaredom u Vukovaru). Prvi pobjednik po novoj formuli je BK Istra Poreč koja je tako osvojio dvostruku titulu HBS-a u 2023. godini , pobjednik Kupa Hrvatske i Super HBL 2022/2023. Hrvatska raffa i Hrvatska petanka liga igraju u svojim standardnom razdoblju proljeće/ljeto. BK Gorčina-raffa i PK Dalmatino ponovno su bili najbolji u raffa i petanka specijalnosti.

Važno područje djelovanja predstavlja razvoj raffa i petanka boćanja Raffa, projekt koji razvijamo već šestu godinu, ubire plodove mukotrpnog rada. Na EP za mlade u Rimu 2023. godine hrvatska reprezentacija osvojila je jednu zlatnu, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Na SP za mlade igranom u Alžiru hrvatska reprezentacija osvojila je jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju. Reprezentaciju u petanka boćanju tek očekuje prvi međunarodni nastup. Nastavak aktivnosti na razvoju ovih važnih boćarskih specijalnosti ostaje jedan od glavnih projekata HBS-a u narednom periodu. Prioritet je razvoj svih vrsta boćanja na ostale županijske boćarske saveze.

Temeljem ostvarenih rezultata u 2022. godini,  do sada najveći broj mladih boćara participirao je u razvojnim programima HOO u 2023. godini. Čak njih 12, prvi put i mladi raffa boćari raffa. Naša dva trenera uvrštena su program HOO što je znak da su rezultati hrvatskih boćara i rad HBS-a prepoznati i u krovnoj hrvatskoj sportskoj organizaciji. U 2024. godini očekuje nas nastavak rada na projektima HBS-a gdje posebno ističemo:

 1. Usklađenje Statuta sa Zakonom o sportu
 2. Pokretanje aktivnosti Zbora trenera HBS-a
 3. Izrada pravilnika o licenciranju trenera i provođenje programa edukacije i napredovanja
 4. Kandidatura trenera za uvrštenje u programe HOO za sufinanciranje rada trenera
 5. Kandidatura mladih boćara i boćarica za u razvojen programe HOO-a
 6. Sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima u 2024. godini: SP za seniore – volo (Francuska), EP za boćarice – volo (Turska), SP za mlade U18/U23 (Portoriko), EP za mlade – raffa (Austrija), EP za seniore – raffa (Italija), SP za seniore – raffa (Turska), međunarodni nastupi petanka reprezentacije (Komisija za razvoj petanke) i niz manjih međunarodnih nastupa.

Sveukupno 32 planirana nastupa svih kategorija reprezentacije

 1. Suorganizacija završnice KEP za seniore u Poreču
 2. Suorganizacija završnice KEP za U18 u Jadranovu
 3. Suorganizacija juniorskog Božićnog turnira u Rijeci
 4. Suorganizacija juniorskog turnira – VN Pazin
 5. Organizacija ABC seniorskog petoboja A.A & A.B.L
 6. Organizacija završnice Kupa Hrvatske – Vukovar
 7. Pokretanje aktivnosti rada s mladima i ženama u svim županijskim boćarskim savezima i davanja prilike mladim dobnim kategorijama u sustavu natjecanja HBL-a.

Osim navedenih projekata i svi redovni programi u 2024. godini (lige, PH, kampovi, završnice HJBL, HKBL…) su obimni i zahtijevat će angažman svih nas kako bi bili realizirani u cijelosti.

Sportski pozdrav!

Predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza

Denis Peršić

Datum objave: 26.01.2024.
Autor: Hrvatski Boćarski Savez