Izložba BOĆANJE I BOĆARSKO PRIGOVARANJE

U suradnji BS Primorsko-goranske županije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u BC Podvežica predstavljena je izložba „Boćanje i boćarsko prigovaranje“ autorice Ivane Šarić Žic.

Život uz more, na otvorenome, uz opušteno druženje, ocrtava romantičnu sliku Mediterana i odražava specifičan način života ovih prostora. To je nematerijalna baština koju odlikuje malo artefakata, ali koja nosi izniman identitetski pečat. Boćanje se, kao i svi elementi kulturne baštine, mijenja. Premda već desetljećima i sportska disciplina, u kojoj Hrvatska postiže iznimne rezultate, u našem je fokusu ono „tradicionalno“, „starinsko“ boćanje. Dva vida jedne aktivnosti, unatoč brojnim razlikama, povezuje fenomen fizičke aktivnosti i ponajprije druženje.

Boćalište, lokalno najčešće nazivano jog, čest je i neizostavan lokus mnogih mjesta, pa i većih urbanih sredina. „Jog je zadnja oaza starog načina života“, tvrde pojedini sugovornici. Kao, naoko, spontana zabava koju se prakticiralo uglavnom nedjeljom i blagdanom, boćanje predstavlja sukus uravnoteženog načina života, opreku teškome fizičkom radu koji je odlikovao živote naših predaka. Boćališta su bila mjesta na kojima je uvijek bio netko nama drag, spreman za igru. Ono je i danas jedno od takvih mjesta. Jer… „boće nisu teške, može ih stvarno igrati svatko i čuda su zabavne.“

Izložba se može razgledati do 28. veljače 2023.

autorica izložbe: Ivana Šarić Žic, viša kustosica

Izložba: Boćanje i boćarsko prigovaranje u BC Podvežica, siječanj 2023.

Datum objave: 23.01.2023.