Hrvatskoj juniorskoj reprezentaciji drugo mjesto na 18.međunarodnom turniru Božić 2023.

Hrvatska juniorska reprezentacija osvojila je drugo mjesto na tradicionalnom Međunarodnom Božićnom turniru održanom od 16.-17.12.2023. godine u BC Podvežica u Rijeci u organizaciji BS PGŽ i BS Grada Rijeke, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Zajednice sportova PGŽ, Grada Rijeke i Hrvatskog boćarskog saveza.

Na turniru su sudjelovale reprezentacije Francuske, Slovenije, Slovačke, Crne Gore, Hrvatske, BS Primorsko – goranske županije, Istarskog boćarskog saveza i Dalmacije.

Pobjednički pehar ove godine pripao je reprezentaciji Francuske koja je u finalnom dvoboju pobijedila Hrvatsku u dodatnom pripetavanju 2:0, nakon što je susret završio izjednačenim rezultatom 4:4. Treće mjesto pripalo je reprezentaciji Slovenije, koja je bila bolja od Crne gore.

Najbolji brzinac bio je hrvatski reprezentativac Adrian Šipek sa 44 pogotka, dok je najboljim igračem turnira  proglašen reprezentativac Francuske Jules Peyrard.

Otvorenju turnira nazočili su Sonja Šišić pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-e, Anja Trošelj predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, Veljko Karabaić predsjednik Zajednice sportova PGŽ, Denis Peršić predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza (HBS), Loris Matković član IO HBS-a, Miljenko Butković predsjednik Boćarskog saveza PGŽ, Ivan Sušanj podpredsjednik BS PGŽ i Renata Ševerdija predsjednica Boćarskog saveza grada Rijeke. Uzvanici su u svojim kratkim obraćanjem sudionicima turnira, poželjeli dobrodošlicu reprezentacijama u Rijeku na 18. međunarodni juniorski turnir.

Denis Peršić i Loris Matković uručili su plakete zahvale organizatorima turnira BS PGŽ, BS Grada Rijeke kao i institucijama koje kontinuirano podupiru razvoj boćarskog sporta u gradu i županiji – Gradu Rijeci, Županiji Primorsko-goranskoj i Zajednici sportova PGŽ te najboljem junioru Žarku Jerčinoviću (Bk Drivenik) i najboljem kadetu Adrianu Šipeku (Bk Sv.Jakov-Jadranovo) u 2022. godini.

Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe u kojima su, po sistemu svaki sa svakim, odigrali tri susreta. Grupa A – reprezentacije Francuske, P-G županije, Slovenije i Slovačke. U završnicu kao prvoplasirana ekipa u finale i borbu za 1. mjesto plasirala se Francuska. Drugoplasirana Slovenija igrala je utakmicu za 3.mjesto, trećeplasirana selekcija PGŽ igrala je za 5.mjesto, dok je četvrtoplasirana Slovačka igrala za 7.mjesto.

Grupa B – reprezentacije Hrvatske, Crne Gore, Dalmacije i Istre, a plasman u finale ostvarila je ekipa Hrvatske. Hrvatska je s dvije pobjede i neriješenim rezultatom osvojila 7 bodova sa zbrojem punata iz svih disciplina 18:6 (+12)  i prvo mjestu u grupi B, drugoplasirana je bila Crna Gora, trećeplasirana Istra i četvrtoplasirana Dalmacija.

Pehare i nagrade uručili su predsjednica BS Grada Rijeke Renata Ševerdija i predsjednik BS PGŽ Miljenko Butković.

Turnir su kroz dva dana sudili nacionalni suci Nenad Juričić, Dragan Vlaše i Leon Petz dok je voditelj turnira bio Davor Jelovica.

Finale: Hrvatska – Francuska 4:4 (0:2)
Brzinsko izbijanje (2:0): Šipek – Arnaud 44/47:37/45
Precizno izbijanje (0:2): Jerčinović – Peyrard 9:19
Bližanje i izbijanje u krug (0:2): Načinović – Nury 23:24
Par (2:0): Načinović, Valenčić (Šipek) – Peyrard, Nicolas 9:7

Poredak: 1. Francuska, 2. Hrvatska, 3. Slovenija, 4. Crna Gora, 5. Primorsko-goranska županija, 6. Istarski boćarski savez, 7. Dalmacija, 8. Slovačka.

Sastav hrvatske reprezentacije:

Adrian Šipek (Bk Sv.Jakov-Jadranovo), Žarko Jerčinović (Bk Drivenik), Ivan Načinović i Matija Valenčić (oba Bk Vargon), izbornici Vjekoslav Matetić i Čedo Vukelić

Galerije

18. međunarodni Božićni turnir, Rijeka 16.-17.12.2023.

Datum objave: 18.12.2023.
Autor: Hrvatski Boćarski Savez