EP za mlade Saint Vulbas

Nastupom u paru protiv francuskih predstavnika Pero i Marin Ćubela prvi su hrvatski predstavnici koji su nastupili na Europskom prvenstvu.

U vrhunskoj igri obje ekipe ušle su u zadnje bacanje s minimalnim vodstvom od 7-6 za braću Ćubele. Nakon dvije “karo” boće francuske ekipe Pero je promašio bulina za poništenje bacanja i ukupnu pobjedu. Za istaknuti je samo jedan promašaj Pere Ćubele i 100 % izbijanje francuskog valjača Belaya (8/8). Nakon toga hrvatski par je s uvjerljivih 13-0 pobijedio predstavnike Bosne i Hercegovine te time osigurao plasman među 8 najboljih parova. Sutrašnji susret protiv predstavnika Srbije odlučuje samo u poretku u skupini.

U disciplini pojedinačno klasično Pero Ćubela je nakon pobjede protiv Ruskog predstavnika Denima (13-0) protiv Slovenskog predstavnika Kosirnika odigrao još jednu vrhunsku utakmicu i nakon isteka vremena kod rezultata 11-11 valjao boću za pobjedu. Nažalost nekoliko centimetra duga boća značila je pobjedu Kosirnika od 12-11. Nakon toga u ponovljenon susretu protiv ruskog predstavnika Denima (13-0) Pero je osigurao plasman među osam najboljih pojedinaca.

U disciplini brzinskog izbijanja još pospani Mateo Načinović ostvario je u petak ujutro 34 pogotka. To je ujedno i 5. rezultat prve serije. Sutra se u disciplini brzinskog izbijanja izbija još jedna serija nakon koje če 4 najbolja brzinca s ukupnim zbrojem ostvarenih rezultata u obje serije ostvariti pravo nastupa u finalnoj seriji. Na ovom natjecanju se u nedjelju u 18:45 izbija istovremeno finale s 4 najbolja brzinca.

U disciplini štafetnog izbijanja Mateo Načinović i Vedran Glavić ostvarili su četvrti rezultat prve serije s 39 pogotka. I u ovoj se disciplini po istom obrascu kao i brzinskom izbijanju izbija još jedna serija nakon koje če 4 najbolje štafete s ukupnim zbrojem ostvarenih rezultata u obje serije ostvariti pravo nastupa u finalnoj seriji. Na ovom natjecanju se u nedjelju u 12:15 izbija istovremeno finale s 4 najbolja štafete.

U disciplini bližanje i izbijanje u krug hrvatski predstavnik Marin Ćubela je s dvije uvjerljive pobjede od 28-19 protiv slovačkog predstavnika Patrika Pavčoka a i 28-24 protiv srpskog predstavnika Srđana Butoraca osigurao prvo mjesto u skupini i plasman među 8 najboljih krugaša.

Sutra po prvi put na natjecanju nastupa hrvatski predstavnik debitant Luka Gašpar u disciplini preciznog izbijanja. Nastupiti će i svi ostali hrvatski predstavnici sada već u borbi za polufinale i medalje.

U sijeni EP odvija se i sastanak Izvršnog odbora  F.I.B.-e na kojem sudjeluju i predsjednik HBS-a Tomislav Ćurko i dopredsjedink Denis Peršić. Glavne teme su provođenje i dinamika primjena reformi usvojenih na kongresu F.I.B tijekom SP u Maroku (9/2017).

(Denis Peršić)

1. Europsko prvenstvo za mlade, St Vulbas, Francuska