SP u Maroku: Hrvatskim boćarima najmanje tri srebra i dvije bronce

Hrvatski boćarski reprezentativci osvojili su pet medalja, najmanje tri srebrne i dvije brončane, na Svjetskom prvenstvu što se od 18. do 23. rujna 2017. godine održava u marokanskoj Casablanci. Kakvog će sjaja biti osvojene medalje doznati ćemo u subotu, 23. rujna 2017, završnog dana natjecanja u kojem će hrvatski boćari nastupiti u završnicama četiri od […]

Hrvatski boćarski reprezentativci osvojili su pet medalja, najmanje tri srebrne i dvije brončane, na Svjetskom prvenstvu što se od 18. do 23. rujna 2017. godine održava u marokanskoj Casablanci. Kakvog će sjaja biti osvojene medalje doznati ćemo u subotu, 23. rujna 2017, završnog dana natjecanja u kojem će hrvatski boćari nastupiti u završnicama četiri od šest disciplina koje se igraju na prvenstvu.

Leo Brnić prvi se od hrvatskih boćarskih reprezentativaca plasirao u finale osigurao najmanje srebro u brzinskom izbijanju. Brnić je u polufinalu sa 46 pogodaka iz 49 izbačaja ostvario ne samo najbolji rezultat serije, već i najbolji rezultat dosadašnjeg dijela prvenstva, na najbolji način najavio da je u Maroko došao po naslov svjetskog prvaka. I dok su bronce pripale Talijanu Mauru Roggeru (43/50) i sada već bivšem svjetskom prvaku, Francuzu Guillaumeu Abelfou (37/49), Brnićev suparnik u finalu će biti nama dobro znani Slovenac Anže Petrič, nekadašnji član Trio Buzeta, koji je u polufinalu ostvario rezultat 44/50. Za Brnića će to biti drugo finale u brzinskom izbijanju na zadnja tri SP-a. Prije četiri godine je u Argentini osvojio svoju prvu kolajnu, brončanu. U Rijeci se prije dvije godine okitio srebrom. Stiglo je vrijeme da konačno zasjedne na svjetski tron.

Marino Milićević i Leo Brnić plasirali su se u finale štafetnog izbijanja u kojem brane naslov svjetskih prvaka. Hrvatska štafeta je u polufinalnalu ponovno ostvarila ne samo najbolji rezultat serije, već i najbolji rezultat dosadašnjeg dijela prvenstva od 57 pogodaka iz 61 izbačaja. U finalu će im suparnici biti aktualni europski prvaci Francuzi Guillaume Abelfo i Alexandre Chirat koji su susret za zlatnu medalju izborili tek nakon dodatne serije izbijanja. Abelfo i Chirat su naime nakon prve serije izbijanja u polufinalu imali isti rezultat kao i Talijani, braća Matteo i Simone Mana (54/61). No u dodatnoj seriji izbijanja od 2,5 minute Francuzi su ostvarili rezultat 29/30, a Talijani 26/31. Uz braću Mana brončano odličje je pripalo i Slovencima Anžeu Petriču i Gregoru Oprešniku (49/60).

Pero Ćubela je u svom debitantskom nastupu u disciplini pojedinačno klasično na SP-u stigao do finala. U četvrtfinalu je sa 13:5 pobjedio brončanog sa zadnjeg SP-a od prije dvije godine iz Rijeke, Čileanca Rodolfa Galveza, a u polufinalu je sa 10:5 savladao Amerikanca Giuseppea Gadaletu. Ćubelin suparnik u finalu će iznenađujuće biti Argentinac Guillermo Montemerlo koji je u drugom polufinalu sa 9:5 pobijedio i nakon punih šest godina sa svjetskog trona skinuo trostrukog uzastopnog svjetskog prvaka, Slovenca Juru Kozjeka, nekadašnjeg člana Trio Buzeta. Kozjek je još od 2011. i talijanskog Feltrea kada je prvi puta postao svjetski prvak na četiri uzastopna SP-a u disciplini pojedinačno klasično ostvario 21 pobjedu za redom, sve do poraza od Montemerla.

Marko Beaković se plasirao u finalnu skupinu preciznog izbijanja, među četiri najbolja i tako osvojio najmanje broncu, prvu kolajnu za hrvatsko boćanje u ovoj disciplini na svjetskim i europskim prvenstvima nakon 2010. i EP-a u crnogorskom Tivtu gdje se također Beaković okitio broncom. Beaković je u polufinalnoj skupini ostvario rezultat od 20 punata što je bio drugi rezultat serije, a u finale su se još plasirali, aktualni europski prvak Crnogorac Miroslav Petković (21), najugodnije iznenađenje discipline, Peruanac Jesus Altamirano (19) i bivši svjetski i europski prvak Slovenac Davor Janžić (16).

Tomislav Kolobarić stigao je do polufinala bližanja i izbijanja u krug i tako osvojio brončanu medalju. Kolobarić u četvrtfinalu nije briljirao, ali je sa taman dostatnim puntom prednosti sa 19:18 pobjedio sada već bivšeg svjetskog viceprvaka Crnogorca Miroslava Petkovića. Polufinale je Kolobarić odigrao odlično no ni to nije bilo dovoljno za slavlje nad aktualnim i dvostrukim uzastopnim svjetskim prvakom, Slovencem Dejanom Tonejcem, nekadašnjim boćarom riječkog Vargona, koji je jednostavno bio izvrstan i slavio s rezultatom 30:27. Bilo je to prema rezultatu finale prije finala, a Kolobarić jednostavno nije imao sreće sa ždrijebom jer je u polufinalu naletio na jedinog igrača na ovom prvenstvu koji je u čak dva navrata dosezao magičnu brojku od 30 punata (u četvrtfinalu 31).

Marko Beaković i bolesni Alen Guštin nisu se uspjeli približiti medalji u parovima završivši svoj nastup na prvenstvu u osmini finala. Nakon slabe igre hrvatski su reprezentativci sa uvjerljivih 13:5 izgubili od Tunižanina Zouaouia i Chouchanea.

U subotu, 23. rujna, zadnjeg dana prvenstva, Ćubelu očekuje finale discipline pojedinačno klasično (11.45 sati), Milićevića i Brnića finale štafeta (13.30 sati), Beakovića finalna serija preciznog izbijanja (15.30 sati), te Brnića finale brzinskog izbijanja (19 sati).

(Kristijan Klarič, Istarski boćarski savez)

Rezultati i raspored prvenstva:

Brzinsko izbijanje

Štafetno izbijanje

Pojedinačno klasično

Precizno izbijanje

Bližanje i izbijanje u krug

Parovi

Novi raspored

Satnica je navedena po lokalnom vremenu u Maroku.

Maroko je u vremenskoj zoni sat vremena iza Hrvatske (kada ja u Maroku 12 sati u Hrvatskoj je 13 sati)

Izravan prijenos događanja na prvenstvu na mrežnim stranicama možete pratiti na sljedećim linkovima:

Datum objave: 23.09.2017.
Autor: KristijanKlarić