Projekt “Hrvatski sportaši u reprezentacijama do 1991. godine”

Zagreb, 12. svibnja 2017. – Nakon što je s knjigom najplodonosnijeg hrvatskog sportskog publiciste Jurice Gizdića „Hrvatski olimpijci i odličnici“ zaokružen četverogodišnji olimpijski izdavački ciklus na temu hrvatski olimpijci i Olimpijske igre, Hrvatski olimpijski odbor i njegova Komisija za informiranje i izdavaštvo pokrenuli su novi istraživački projekt s temom “Hrvatski sportaši u reprezentacijama do 1991. godine” u olimpijskim i neolimpijskim sportovima.

I ovaj je projekt povjeren Jurici Gizdiću i njegovom logističkom timu iz HOO-a s ciljem izrade popisa svih osvajača medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te mediteranskim igrama od 1900. do 1991. godine i to na temelju dva kriterija: A) da je sportaš rođen na području današnje Republike Hrvatske B) da je u trenutku osvajanja medalje bio član hrvatskog kluba.

Vjerujući da nacionalni sportski savezi imaju najbolji uvid u činjenice o nastupima na međunarodnim natjecanjima prije 1991. godine i samostalnosti Republike Hrvatske, HOO ih je pozvao na suradnju kako bi činjenično zaokružili jedno poglavlje uspješnosti hrvatskog sporta i sportaša. Podaci o tome bit će javno dostupni na mrežnim stranicama HOO-a (www.hoo.hr) kao što su podaci o svim olimpijcima, njih 933 koliko ih je sudjelovalo na Olimpijskim igrama od Igara u Parizu 1900. godine.

(hoo/msč)

Datum objave: 24.05.2017.