Komisija za ravnopravnost spolova održala seminar za koordinatorice

Zagreb, 5. listopada 2017. – U organizaciji Komisije za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Zajednice športova Karlovačke županije, u prostorijama Slatkovodonog akvarija Aquatika održan je 8. seminar za koordinatorice iz nacionalnih sportskih saveza. Seminaru pod naslovom „Muškarci i rodna ravnopravnost u sportu: pomoć ili prepreka?“ nazočilo je oko 60 polaznica i polaznika, među kojima je 35 koordinatorica i deset predavača.

U ime HOO-a sudionicima seminara prigodnim se riječima obratio glavni tajnik Josip Čop, koji je naglasio važnost utjecaja žena u hrvatskom sportu i nastojanja HOO-a za njihovu što veću uključenost u upravljačka sportska tijela.

Predsjednica Komisije, ujedno dopredsjednica HOO-a i članica Europske komisije za ravnopravnost spolova Morana Paliković Gruden dala je uvod u seminar s temom “Rodna ravnopravnost – prava šansa za sportašice i sportaše“ te istaknula nastojanja da „ženski glas“ bude zastupljen na rukovodećim i upravljačkim pozicijama u sportskim organizacijama barem u mjeri rasta broja sportašica na svjetskim natjecanjima kao što su Olimpijske igre.

Mogućnosti i ograničenja sportskog djelovanja žena prezentirale su dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak i Snježana Boranić Živoder iz Insitututa za turizam, dok je o korporativnom okruženju sportašice govorio Ratko Cvetnić iz Zagrebačkog badmintonskog saveza ujedno član Komisije. Suština njegova izlaganja sažeta je u rečenici da korporativno okruženje može biti korisno za sportašicu dok je natjecateljica, a u trenutku kada svoj sportski kapital pokuša realizirati kao sportski rukovoditelj, korporacija se najčešće ne pojavljuje kao saveznik.

O tome što treneri misle o ženama u sportu te kakav je položaj trenera i trenerica, kroz znanstvena istraživanja te anketne primjere govorile su Branka Matković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gordana Borko iz HOO-a, ujedno i tajnica Komisije. O umijećima suradnje na ovom području, te kakva je praksa, o svojim iskustvima govorile su vrhunske hrvatske sportašice, te sportske dužnosnice: Danira Bilić (Hrvatski košarkaški savez), Nikša Savin (Ženski vaterpolo klub Bura), Lidija Bojić Ćaćić (Hrvatski rukometni savez) i Marina Capan (Zajednica športova Karlovačke županije).

U ime domaćina skup su pozdravili zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan-Dolinar, predsjednica Gradskog vijeća Grada Karlovca Marijana Tomičić te predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl.

izvor: hoo/vk/rj

Datum objave: 11.10.2017.