EP za mlađe seniore i juniore

Hrvatski boćarski reprezentativci osvojili su medalje u svih šest disciplina na EP za mlađe seniore (U-23) i juniore (U-18) u francuskom St. Vulbasu i jedina su reprezentacija kojoj je to na ovom natjecanju pošlo za rukom.

Mladi su se hrvatski boćari okitili s jednim zlatom, te pet bronci. Zlato je osvojio mlađi senior Marin Ćubela (Zrinjevac, Zagreb) u krugovima, a bronce mlađi senior Pero Ćubela (Zrinjevac) u disciplini pojedinačno klasično, braća Ćubela u parovima, junior Luka Gašpar (Ploče) u preciznom izbijanju, junior Mateo Načinović (Vargon, Rijeka) u brzinskom izbijanju, te juniori Vedran Glavić (Ročko Polje) i Načinović u štafeti.

Najveći junak hrvatskih nastupa u Francuskoj bio je svakako mlađi od braće Ćubela, Marin, koji je postao prvak Europe u krugovima nakon odličnih nastupa tijekom cijelog prvenstva. Marin je u polufinalu sa 27:25 pobijedio Francuza Nicolasa Bourrina, a u finalu i Slovenca Žana Sodeca 25:21.

Marin je zajedno s bratom Perom stigao i do bronce u parovima nakon što su u polufinalu drugi puta na prvenstvu izgubili od Francuza Sebastiana Belaya i njegovog imenjaka Leiva-Marcona, ovom prigodom rezultatom 13:3. Pero je pak svoju drugu broncu zaslužio i u disciplini pojedinačno klasično u kojoj je aktualni svjetski viceprvak i mlađeseniorski svjetski prvak. No, ovoga puta ga je na putu do najmanje finala pobjedom 13:5 u polufinalu zaustavio Talijan Matteo Mana, inače aktualni svjetski juniorski prvak u ovoj disciplini.

Glavić i Načinović su u finalnoj seriji štafeta ostvarili 4. rezultat serije od 40 pogodaka iz 59 izbačaja te je za njih bronca realan domet. Europski prvaci postali su Francuzi Corentin Baulmont i Clement Seve s rezultatom 47/58 u finalu.

Gašpar je u preciznom izbijanju bez srebra ostao tek u dodatnoj finalnoj seriji izbijanja i to tek nakon što je Talijan Samuel Zanier pogodio zadnjeg balina. Naime, u finalnoj seriji je Slovenac Erik Čeh ostvario 23 punta i postao europski prvak, dok su Gašpar i Zanier imali isti rezultat od 18 punta. Stoga se o srebru moralo odlučivati u dodatnoj seriji u kojoj su oba boćara odlično gađala, a nakon što je Gašpar pogotkom zadnjeg balina preuzeo vodstvo 24:23, Zanier je ipak pogotkom balina slavio sa 28:24.

Načinović je u finalnoj seriji brzinskog izbijanja sve do zadnjih sekundi bio u igri i za sjajniju medalju od bronce, ali je na kraju po isteku vremena sa 42 pogotka iz 48 izbačaja za svega jedan pogodak zaostao za Talijanom Alexom Zoiaom i Francuzom Clementom Seveom. Zoia i Seve su na koncu o naslovu prvaka Europe morali odlučiti u dodatnoj seriji od 2,5 minuta u kojoj je talijanski reprezentativac bio bolji rezultatom 22:19.

(K.Klarić)

1. Europsko prvenstvo za mlade, St Vulbas, Francuska