Početak I. HBL

Boćarice i neki županijski ligaši završili su sa svojim jesenskim dijelom ovosezonskih prvenstava, a druga i treća HBL ovog vikenda odigrat će posljednje kolo prvog dijela sezone, a klubovi najelitnijeg razreda hrvatskog boćanja prve HBL u subotu, 15. listopada svoje prvenstvo tek počinju. Prema svim najavama i prognozama moglo biti izjednačenije i neizvjesnije nego ikada.

Ove sezone u prvoj HBS nastupit će kao aktualni državni prvak Bk Zrinjvac iz Zagreba i riječki Bk Vargon, Bk Sokol iz Dugopolja i u najviše je klubova iz Istre: Istra Poreč, Trio Pazin i Pula te pridošlica Funtana koja će, nakon prošlosezonskog osvojenog naslova prvaka u drugoj HBL sjever, debitirati u prvoligaškom društvu zajedno s Bk Ante Sarčević iz Zagreba i pobjednikom druge HBL jug Bk Biston Brela iz Baške Vode i Metković.

Liga će, nažalost predstojeće sezone biti znatno oslabljena odlaskom nekolicine klasnih boćara, između ostalog i trojice aktualnih svjetskih prvaka, Marina Milićevića, Lea Brnića (Zrinjevac) i Slovenca Dejana Tonejca (Vargon), te Marka Beakovića (Pula) u Italiju, odnosno odlaskom Gianfranca Santora (Vargon) u buzetskog županijskog ligaša Selca Bračanu.

Uz spomenute odlaske i nekoliko zvučnih promjena sredina u prijelaznom roku očito je došlo do preslagivanja karata na hrvatskoj prvoligaškoj sceni i tek treba vidjeti tko će s učinjenim prošlog ljeta biti na dobitku, a tko gubitku, ali i otvoriti priliku mladim igračima da pokažu što mogu.

Najzvučnija imena u cijeloj Hrvatskoj tijekom prijelaznog roka u svoje je redove privukla Pula koja je dovela dva potencijalna reprezentativca, bivšeg svjetskog prvaka u štafetnom izbijanju Darijana Živolića iz Istre Poreč i Rakljanca Gorana Percana iz Vargona, koji će se pridružiti sastavu u kojem bi glavnu ulogu i dalje trebali igrati Mario Percan i legenda i najtrofejnihi hrvatski boćar svih vremena Dinko Beaković ukoliko ga problemi s koljenom u tome ne spriječe. Znatno pojačanje u svojim redovima naredne sezone trebao imati dugopoljski Sokol u koji je iz Vargona stigao nekadašnji europski prvak Ante Grančić, koji se međutim tek treba vratiti u formu nakon gotovo jednogodišnjeg izbivanja s boćališta zbog ozljede.

Pored već spomenutih odlazaka Milićevića i Brnića iz Zrinjevca, te odlazaka Istre Poreč, istkanimo da je  veliki gubitnik prijelaznog roka i Vargon kojeg su napustili Percan, Santoro, Grančić i Tonejc.

Što se 1. kola tiče, u Zagrebu će se susreti prvak Zrinjevac i Ante Starčević, Istra Poreč će ugostiti Mariniće, a Pula povratnika u prvoligaško društvo Biston Brela iz Baške Vode, dok Pazin ide na zahtjevno gostovanje u Dugopolje kod Sokola, a Funtanu čeka vatreno krštenje na riječkoj Podvežici protiv Vargona. Kao i obično susreti Prve HBL igrati će se subotom od 15 sati.

Datum objave: 15.10.2016.
Autor: Hrvatski Boćarski Savez